‹ Omplacering

Bör man köpa en katt genom Djurens samarittjänst?

Min sambo och jag funderar på att skaffa en Bondkatt. Vi har varit i kontakt med Djurens samarittjänst och därmed är det aktuellt att köpa en katt som är strax över året och kastrerad.
Min fråga är: Är det lämpligt att köpa en katt så, den kommer bara vara innekatt. Vad ska jag göra för att den inte ska riva sönder tapeter och möbler när den är ensam?
Hur är kastrerade katter, är de slöare än de som inte är kastrerade? Ska jag köpa hona eller hane?

Tinna

Hejsan!

Jag tycker att det är väldigt lämpligt att köpa en katt från Djurens samarittjänst, det finns ju så många katter som behöver nya hem.
För att katten inte skall riva sönder tapeter och möbler, skulle jag rekommendera att köpa klätterträd åt honom. Eller om du kan bygga ett själv. Det är inte så svårt. Där kan han vässa klorna och klösa som han vill, plus att det är en rolig leksak för honom.
Kastrerade hankatter är lugnare än icke kastrerade. Tänker man inte använda katten i avel är det alltid bäst att de är kastrerade. Man slipper bestyr med att de skall märka ut revir inne och såna saker. Hankatter som inte är kastrerade kan vara jobbiga.

Det är väl i stort sett en smaksak om man föredrar en hankatt eller en hona. Hankatterna brukar oftast bli mera tillgivna än vad en honkatt kan bli, undantag finns ju alltid. Även med honkatten bör hon ju vara kastrerad, om man inte tänker ta ungar efter henne.
Min personliga erfarenhet är att både kastrerade hon- och hankatter blir lika trevliga.
En okastrerad hona löper ju då och då, vilket många tycker är jobbigt att höra. Lycka till!

Mvh
M-G Eija-Riitta Eklöf-Berliner-Mauer
S*Berliner Mauer’s Burmeser, Liden