‹ Avföringsrelaterade problem

Blodig avföring?

Hej!
Jag har en hankatt som heter Bull. Hans bror (Bill) dog plötsligt i helgen som var. Nu är det så att han fick kokt fisk utav mig igår. Idag hade han diarré och det kom blod med i avföringen. Det har hänt någon gång förut när han ätit Whiskas (blötmat). Men idag var det mycket blod. Jag är orolig för honom. Jag har läst i en kattbok att det kan vara allergisk reaktion, kan det vara så? När han äter torrfoder blir han inte så. Kan det vara oroligheten för att hans bror är borta?

Hej!
Det kan vara tarmkatarr/inflammation. Mag/tarmproblem är vanliga hos katter. De kan tyda på både allvarliga och mindre allvarliga sjukdomar. Grundorsaken kan många gånger vara svår att spåra. I ditt fall med Bull låter det som tarmkatarr, eftersom han blir bättre när han får annan föda. Har han tarmkatarr tar det några dagar innan tarmen stabiliserat sig från den födan han inte tål.
Det kan också vara foderallergi. Vissa proteiner kan orsaka allergiska reaktioner. Fisk och ost kan vara orsaker hos vissa kattindivider, liksom ibland fläsk- och nötkött.
En av mina honkatter har tjocktarmsinflammation, hon hade också blodig avföring idag, och har detta av och till. Vi tog henne till veterinären och de kom fram till att det var tjocktarmskatarr / inflammation. De föreslog dietmat, Hills Prescription c/d, som finns att köpa hos veterinären. Jag tror inte att det är psykiskt betingat, när han blir bättre med annan föda. Består problemen eller blir värre bör en veterinär få titta på Bull.

Mvh
M-G Eija-Riitta Eklöf-Berliner-Mauer
S*BerlinerMauer’s Burmeser, Liden