‹ Under resan

Blir Zero knäpp om vi tar med honom i bilen under resan?

Hej!
Jag ska resa till Öland i två veckor med familjen men jag har ingen som kan titta till min Zero och ge honom mat. Han är inte van vid koppel eller bilresor. Bilresan blir ca. sju timmar lång och det finns andra katter där (på landet). Är det bra att ta med honom? Vad kan hända om man tar med honom? Kan han bli knäpp av bilresan?

Mvh
Isabell

Hej Isabell!
Om du anser att det är bäst för honom att stanna hemma så kan du kanske ha honom på något kattpensionat. Det finns många bra sådana. Titta i telefonkatalogens gula sidor så hittar du säkert ett i närheten av där du bor. Det kanske vore en god ide att åka runt och titta på ett par ställen innan du bestämmer dig. Om du inte vill lämna bort honom utan väljer att ta honom med så kan du kan kanske ta ut honom på ett par bilturer innan ni reser för att se hur han reagerar. Många gånger så går det bättre än man tror. Försök att vänja honom i små portioner med bilturer lite då och då. Öka på längden på resorna för varje gång.
Jag förmodar att ni skall bo i stuga. Då behöver du inte ta ut honom om han inte är van vid att få gå ut hemma. Släpp inte ut honom fritt bara. Den nya miljön kan göra att han ger sig ut på upptäcktsfärd och då kan han försvinna eftersom han är ovan vid miljön där. Att han skulle bli knäpp av den långa bilresan tror jag knappast. Katter är däremot mycket känsliga för värme så det är viktigt att han inte sitter instängd i sin transportbur utan kan röra sig fritt i baksätet. Försök vänja honom vid koppel och sele och ha det på honom i bilen. På så vis så kan han inte hoppa fram till föraren och ställa till med någonting. Se till att han får kallt vatten under resan. Man kan ha kallt vatten på en liten termos som man serverar honom ur en liten plastburk, t.ex. påläggsburk, som är försedd med lock. När han druckit färdigt sätter man på locket så skvimper vattnet inte ut i bilen. Likaså kan man ha torrfoder med till honom i en annan likadan burk. För att förhindra att solen står in på honom kan man ha gardiner i bakrutan. Man kan själv sy enkla gardiner till rutorna av något mörkt bomullstyg. Man drar i gummisnodd och fäster upp dem med fästnålar. Då kan man lätt plocka ner dem när de inte behövs. Glöm inte hans toalåda. Bädda till honom med de saker han är van vid hemifrån. Se till att han har det så bekvämt som möjligt. Om ni är oroliga för att han skall må dåligt under resan så rådfråga en veterinär om eventuell medicin. Trevlig semester och hälsa Zero. Lycka till!

Vänligen Liza