‹ Urin och avföringsrelaterade problem

Blir risken större att han drabbas av urinsten?

Hej!

Jag heter Kicki och har en gammal hankatt. Han är en kräsen herre på ca. 13 år. Han har i alla år fått vanlig burkmat och ibland lite torrfoder. Alla rekommenderar att jag ska gå över helt och hållet på Senior-torrfoder, men då är min fråga
Hur blir det då med urinsten? Blir inte risken större att han drabbas av det? Han har redan nu visat vissa problem med urinen. Kan ni ge mig ett tips?

Hälsningar
Kicki

Hej!

De två vanligaste urinstenar hos katt är struviysten och oxalatsten. Struvitsten är mest förekommande hos katter i åldersgruppen två till fyra år, denna sten trivs inte i sur urin och det är vanligt att man har ”surgörare” i anliga vuxenfoder för katt. Den andra typen av urinsten, oxalatsten, är vanligast hos äldre katter (tio år och uppåt) samt Perserkatter, det är bl.a. därför man har specialmat för äldre katter samt Perserkatter.
Om din katt har problem med urinstenar idag, kan det vara av god idé att försöka ta reda på VILKEN typ av sten det är, därefter kan man behandla utefter detta. Kolla med din veterinär. Sedan är det ju även så att en äldre katt behöver vissa speciella näringsämnen via sin kost för att kunna leva ett gott och långt liv.

Hälsningar
Susanne Hellman Holmström