‹ Under resan

Blev stressad av hyperventilerandet, vilket betyder ?

Hej !
Min flickvän har en liten kattpojke på sju månader. För en vecka sedan åkte vi bil med honom. Detta var hans andra bilfärd (Första resan var från där han föddes).
Till problemet. Till en början vart han ganska vild och viftade med tassar och klor utanför buren men efter ett tag lugnade han ner sig. Alldeles efter han lugnat ner sig började han göra något som jag vill beskriva som hyperventilering. Han andades jättehastigt med tungan utanför munnen. Vi höjde då upp honom en liten bit, så han hela tiden såg vart vi var på väg och min flickvän hade sin hand inne hos honom och lugnade honom. Sedan gick det rätt bra resten av resan (resan var bara max en timme och 20 minuter). På resan hem gick det däremot mycket bättre. Han jamade bara lite men slutade när vi pratade med honom och kliade honom med fingrarna genom gallret.
Min fråga blir då… Vad betyder hyperventilerandet ? Blev han stressad och rädd eller mådde han illa eller vad kan det ha berott på ?

Mvh
Tomas

Hej Tomas !
Ja, Elliot var mycket rädd och det var därför som han betedde sig som han gjorde. Katter andas häftigt och med öppen mun när de blir uppskärrade. Deras hjärta slår snabbt och pulsen ökar. Det har t.o.m. hänt att en katt blivit så rädd att han dött i ett sådant tillstånd ! Men det är naturligtvis oundvikligt att transportera sin katt. Om man bara gör det så bekvämt som möjligt för katten brukar det inte vara några problem.
Jag brukar alltid rekommendera att ha katten i framsätet där man har ögonkontakt med den eller att man har den i baksätet med en annan person som sällskap. Om katten har sällskap och inte lämnas alldeles ensam brukar det hjälpa. Men visst händer det att katten jamar enormt och sticker ut sina små tassar genom gallret och försöker ta sig ut. Man får inte under några omständigheter öppna och ta ut katten under bilfärden ! Det kan hända stora olyckor om man gör det. Katten som är rädd kan klösa vilt omkring sig och t.o.m. bitas. Den kan springa iväg och gömma sig och det kan vara svårt att få tag i den igen.
Jag hade en katt som satt under förarstolen i ett helt dygn en gång. Jag brukar ha radion på men inte fläkten för det verkar som om det irriterar dem. Jag brukar ta med mig lite torrfoder och släppa i några bitar lite då och då. Då får katten något att göra och glömmer bort att det är otrevligt i buren. Om du låter kattboxen stå framme så katten kan ligga i den när ni är hemma och vänja sig vid den. Då känner den sig trygg när den skall åka i den sen. Ibland så stoppar man undan boxen men det är bättre att ha den framme så katten kan gå in i den lite då och då. Om man tycker att den tar plats så kan man ta fram den dagen innan man skall ut och åka. Lycka till!

Vänligen
Liza