‹ Avmaskning

Avmaskningsfråga

Har fått den stora lyckan att ta hand om en katt som påståtts vara så besvärlig och inte rumsren – och därför fått vistas utomhus (!) hela vintern och lite till, trots detta är den rumsren, men okastrerad, när den väl har kommit hit, men den har spytt upp mask och jag har avmaskat först som rutin med axilur och en månad senare med drontal, dvs häromdan.
Hur vet man att detta är ny mask eller kan den ha så mycket mask att det inte räckte med en kur?, den har fått strömming och räkor och purina torrfoder med lax och ris och några provpåsar vi fick i zoo affären. En av maskarna i avföringen (död) var gissningsvis upp till en halvmeter (nystan) och sen fanns där också mindre maskar de maskar den kräktes upp var vid liv och en – tre cm och ungefär tre – fem stycken. Katten är pigg, glad, orädd, social, lekfull och av förståeliga skäl förskräckligt uppmärksamhets och ömhetstörstande – rumsren om man undantar läder och pälsverk – och det tycker jag är rätt ”logiskt” att markera ”främmande djur” – så dessa persedlar är förpassade till vind och uff.
Hur fort utvecklas nya maskar om det finns rester kvar och kan man lita på köpefisk? Hjälper det att frysa. Vi har varit och vaccinerat. Och jag hjälpte till med en massa katter på en veterinärklinik men det var minst tjugo år sedan, så jag har glömt bort det mesta. Men jag är en fena på att ge medicin – och katten verkade inte tycka att detta var särskilt besvärligt – så jag tror inte att han spottat ut tabletter. Aldrig tidigare avmaskad eller något alls – dumma människor som inte borde ha katt.

purpur å husse

Hejsan husse.

Vilken tur att det finns människor som du och jag är fullt övertygad om att katten (Purpur?) kommer att vara själaglad över att han har fått en så trevlig husse att vara katt åt. Ibland kan det krävas flera avmaskningar om katten har mycket mask – vilket verkar vara fallet just med din katt. Avmaskningsmedel med ämnet ”fenbedazol” eller ”praziqvantel” är de ämnen som mest effektivt tar bort mask. Kolla på apoteket vilka av medlen som innehåller detta, eller ta kontakt med din veterinär, och be om han/hon kan skriva ut starkare medel till katten, då den ju verkligen verkar ha mycket mask. Maskar har i regel en levnads- cykel på mellan 30 dagar upp till åtta – nio veckor så det kan som sagt ta tid att bli kvitt problemen. Det går bra med köpefisk om katten tycker om det, men då kan du som sagt få avmaska lite oftare varje år. Kokt torsk är nåt som mammas katter är galna efter, mina däremot gillar knappt fisk i någon form…
Hoppas nu att ni har det bra, och jag sänder en stor eloge till dig, som är en sann kattvän av högsta rang.
Mvh
Susanne Wahlborg