‹ Avel

Avelsfrågor

Hej!

Jag läste att i Finland måste man ha lov frän kattföreningen innan man parar sin avel – hona med avelhane, Jag vet inte vilken föringen det är fråga om men mitt problem är nu att jag har en avelhane och hona i samma ras och om dom parar sig med varandra kan man inte registrera kattungarna?

Hur är lagen här i Sverige?. Kan jag använda min hane som avel, mitt stamnamn är under registrering. Om han parar sig nu med någon annan katthona i samma ras, kan man registrera ungarna? Tacksam för svar med vänliga hälsningar

Elisabet

Hej!
Förutsatt att du är medlem i en kattklubb, antingen någon klubb ansluten till Sverak eller någon IDP-klubb kan du registrera dina kattungar. Du ringer bara klubbsekreteraren i den klubb du tillhör (eller kommer att gå med i) och ber att få en s k ”parningsrekvisition”. Den ska skrivas under av både han- och honkattsägaren. Eftersom du äger båda två, skriver du alltså under på båda ställena.
För att kattungarna ska kunna registreras in behövs också ett testikelintyg på hannen samt ett navelbrocksfrihets intyg på honan. Detta måste undersökas och skrivas in på stamtavlan av en veterinär.

Dessa intyg samt parningsrekvisitionen skickar du sedan in till din kattklubbs sekreterare som kontrollerar, skriver under och skickar det vidare till Sverak (inom IDP sköter klubben själv sådant) som skriver ut stamtavlorna. Du måste också skicka med ett kvitto på att stamtavlorna är betalda.

Du behöver inte heller ha stamnamn registrerar för att få registrera dina kattungar eller för att låna ut din hane. Det ska alltså inte vara något som helst problem för dig att registrera kattungarna.

Lycka till med dina kattungar och med din framtida avelshane!

Mariana