‹ Uppfödning

Att ha uppfödning av olika raser?

Hej!

Jag undrar om man kan ha en hane av rasen perser och en birmahona, men jag vill inte att de ska para sig. Det går väl inte ha koll på?
Det är bara det att jag vill ha uppfödning med båda raserna. Om man skulle vilja behålla en hona från hanens kull, går det? Det är ju inte bra om pappa går på sina egna ungar?? Finns det risk för det innan de steriliseras/kastreras?
Hanar är, som jag har upplevt, mer sällskapliga än honor och därför så skulle jag vilja ha både och…..finns det lagar och föreskrifter om inavel?
Funderar på att köpa en nio mån gammal hane, är det svårare för honom och mig att komma varandra nära o lära känna varandra?

Tacksam för alla råd!

Jo, du kan ha en hane av en ras och en hona av en annan, MEN.. du måste då ge honan p-piller så de inte parar sig. Det är dock lite omständligt att ha olika raser där det finns både honar och hanar, man får ha koll på dem…
När man skall para sin hona, måste hon ju få löpa någon gång efter att man slutat ge p-piller, då måste du sära på katterna så de inte tjuvparar sig.

Att para pappa och dotter kan man göra om man vill ha fram vissa drag hos katterna. Men detta bör man ju bara göra om man är erfaren uppfödare och kan alla linjer hos katterna.
Ja, det finns en risk att de kan hinna para sig innan de kastreras, när de blir könsmogna måste du antingen sära på dem tills i alla fall den ena kan kastreras eller ge honan p-piller.

SVERAK har regler för parningar. Inavel kan, som jag skrev, användas för att förstärka drag hos rasen. Detta kallas linjeavel. Man bör komma ihåg att både bra och dåliga drag förstärks.
Det är svårt att säga hur den nio månader gamla hanen beter sig gentemot dina andra katter och vad de säger. Det kan gå bra, lika bra som mindre bra. Du får ge dem tid att lära känna varandra. För dig och katten går det säkert bra att ni kommer sams.

Jag har själv tagit hand om katter som varit runt ett år när de kom till mig och det var inga problem. Min Burmahona var åtta månader då hon kom till oss och det gick bra även med de andra katterna. I början gömde hon sig ett tag, men det bästa är att ta det i katternas takt, låta de komma fram när de vill. De kommer fram till slut. Efter någon månad var Oda hemtam här, och nu är hon ju väldigt tillgiven. Och hon kommer bra sams med de andra katterna, varav en är 14 år.
Så jag tycker inte det skall bli några problem. Med de andra katterna kan det ta lite tid.

Lycka till!
Mvh
M-G Eija-Riitta Eklöf-Berliner-Mauer
S*BerlinerMauer’s Burmeser, Liden