‹ Diverse foderfrågor

Äter 500-800 g/dag. Är det bra och hur länge lever han om han fortsätter?

Hej!

Jag och min flickvän har två innekatter (Caktus snart ett och ett halvt år och Flumsan som är ett halvår. Första frågan till dig
är – Våran stora katt Caktus äter något mycket, ca. 500-800g ”kladdmat”/dag + torrfoder, han har också blivit mycket stor på ett och halvt år. Väger ca. sju-åtta kg.
Han är inte fet så att det hänger utan bara väldigt jämn stor och kraftig. Nu är det så att min Mamma tror att han inte kommer att leva så länge om han fortsätter så här. Kan detta vara sant?

Hej Jimmy!

Det var väldigt mycket mat han äter! Om en katt äter så mycket så kan det bero på att hans ämnesomsättning inte är som den skall vara eller att han har mask. Du säger att han inte är tjock bara stor. Det kan vara så att han har mask. Har du avmaskat honom? Kanske du borde göra det. Om han sen fortsätter att äta sådana mängder så hade jag fått honom undersökt hos veterinär. Om det skulle vara fel på hans ämnesomsättning så finns det medicin mot det.
Ja din mamma kan ha rätt i vad hon säger tyvärr. Men om han inte tar sig och blir fet så kan hans kropp klara av det. Jag tycker att du för din kisses bästa skall försöka dra ner på maten. Det blir svårt i början men vänj honom successivt under ett bra tag vid mindre och mindre portioner. Avmaska honom och låt en veterinär kolla honom för säkerhets skull.
Vänligen Liza