‹ Navelbråck

Är navelbråck farligt?

Är på väg att köpa katt (Maine Coon). Uppfödaren har en jättefin som dock har navelbråck. Stor bula på magen som är mjuk. Hon kommer själv (alltså veterinären förstås) ta bort den innan ev. leverans, men jag undrar ändå lite vad det är? Kan det bli problem i framtiden? Är det vanligt/ovanligt? Varför får dom det?

Hej!

Såvida du inte ska ha katten till avel och såvida det går att operera så kommer inte katten att ha problem av det.
Navelbrock är (enkelt beskrivet) tarmar som trängt ut genom bukväggen. Det opereras med ett enkelt ingrepp: Man söver katten, öppnar brocket, sätter tillbaka tarmarna, syr ihop och sedan är brocket borta. Ifall det är ett litet brock behövs det i regel inte alls opereras heller.

Det är väldigt svårt att säga varför det dyker upp på en del katter. Förmodligen kan det vara recessivt ärftligt eftersom man idag inte parar katter som har navelbrock. Man måste därför ha ett navelbrockfrihets intyg på föräldrarna till kattungar som man ska registrera. Men chansen finns att det kan ligga långt tillbaka i arvsanlagen och därför kan det dyka upp någon gång då och då på kattungar. Idag torde inte vara speciellt vanligt men det kan förekomma. Ifall brocket är litet från början men sen blir påtagligt större bör man operera det, men så länge det inte förändras i storlek eller katten verkar ut besvärad så kan man låta det vara. Eftersom din (blivande) kisse ska opereras antar jag att det är fråga om ett större brock?

Jag tror inte heller att det förekommer mer eller mindre på vissa raser utan att det helt enkelt någon gång i någon kull oavsett ras kommer en katt med navelbrock som för den skull inte behöver lida av det. Hoppas att jag har kunnat hjälpa till litegrann med dina undringar.

Mariana