‹ Kattens livslängd

Är det vanligt att de tunnar ut när de blir äldre?

Hej!

Vår äldsta katt har börjat tunna ut på senaste tiden (en-två månaderna). Han är pigg och vaken i övrigt men lämnar inte lika stora ”högar” i kattlådan som tidigare, kissar normalt. Jag misstänker att åldern börjat ta ut sin rätt, han fyller 22 nu i år, men har aldrig varit sjuk. Är det vanligt i slutskedet att de bara tunnar ur?

Marlene

Hej Marlene!

Du har sett att din katt Oskar börjar tunna ut. Han är 22 år men vid full vigör för övrigt. Om du med tunna ut menar att han tappat i vikt så kan det vara något fel på honom. Du säger att det inte blir lika stora högar efter honom i toalådan längre. Äldre katter kan få problem med trög mage och jag råder dig till att byta foder. Jag har själv en katthane som blir 16 år i år och han blev trög i magen. Jag bytte då ut hans torrfoder mot Royal Canins Seniorfoder och Slim 37. Jag blandar dessa två sorter och ger honom. Detta har hjälpt mot hans tröga mage. Om det inte skulle hjälpa din katt så finns det medicin som du kan ge honom. Annars kan du ge honom en klick smör varje dag. Det smörjer tarmarna och kan hjälpa.

När katten blir gammal så kan den få olika åldersbetingade sjukdomar som diabetes och fel på ämnesomsättningen. Det finns medicin för båda dessa sjukdomar och kattens liv går att förlänga om man kommer i tid. Det är ganska vanligt att en katt med en så hög ålder får någon ålderskrämpa. Matintaget brukar förändras med åldern och man brukar se en viss förändring i kattens levnadsmönster. Den blir tröttare och sover bort den mesta tiden av dygnet. Katter kan bara somna in helt lugnt och det är det vanligaste när det gäller äldre innekatter. Men man får för den skull inte ignorera sjukdomstecken. En åldrande katt kan få en sjukdom som gör att den dör eller att man måste avliva den. Ett sådant beslut är alltid mycket svårt och jag har själv stått inför det ett par gånger. Jag tror dock och hoppas att din Oskar har många år kvar att leva!! Lycka till!

Vänligen Liza