‹ Allergi

Är det möjligt att en katt kan bli allergisk mot sin vanliga mat?

Vår perserkatt, Simon, har under några dagar haft diarré och kräkningar. Sedan ett par dagar tillbaka har han också fått röda läppar samt klåda. Veterinären har gett oss order om kokt fisk tills magen är bättre och sedan ska en dietmat (d/d) introduceras. Man säger att han är mätallergisk. Är det möjligt att en katt kan bli allergisk mot sin vanliga mat?

Vi har inte bytt foder. Det måste finnas fler tänkbara orsaker? Vidare påstår man att Simon måste leva på sin dietmat i fortsättningen och ingenting annat, kan det stämma? Jag har under kvällen funnit ett antal hemsidor som talar om att man ska söka upp proteinet som katten är allergisk mot men det intresset verkar inte vår veterinär ha. Kan man ge diet under en tid för att sedan successivt byta tillbaka till den gamla maten? Kan man själv söka upp det ”onda” proteinet? Dietmaten är baserad på lamm och man har sagt till oss att tillaga lamm och ren till katten. Detta blir både dyrt och krångligt i längden och inte minst tråkigt för vår katt som är van att få smaka på det mesta. Tack på förhand!

Linda Söderberg

Hej!

En katt kan bli ”allergisk” mot någon typ av protein i sin vanliga kattmat, men det är inte så vanligt. Du skriver inte vilken mat som du ger din katt idag, så detta får bli en del rekommendationer i stället.
Om katten får diarré av sin vanliga mat, bör man byta mat under en sexveckorsperiod för att se vad som händer, då rekommenderar man en mat med så få proteinkällor som möjligt.

Min rekommendation: Sensible Choice Adult. Denna mat är baserad på kyckling och ris, (inga andra proteinkällor) alla viktiga vitaminer och mineraler finns i som din katt behöver. Ge denna mat i minst sex veckor och se vad som händer, blir katten bra, ja, då kan man misstänka att katten överreagerar mot något i sin vanliga kattmat. En annan sak som katter kan få diarré av är för stor mängd kolhydrater i sin mat. Speciellt kattungar och Perserkatter är känsliga mot detta, till Perserkatter har man tagit fram en speciell kattmat som heter Royal Canin Persian 30. Om man har en Perserkatt som ofta blir lös imagen är detta en produkt som kan hjälpa katten att må bättre. Hoppas något av detta kan hjälpa fin katt att bli frisk igen.

Hälsningar
Susanne Hellman Holmström