‹ Vaccination

Är det lika nödvändigt för en inne- som en utekatt att vaccinera sig?

Hej!

Jag kommer att få hem min katt i veckan. Nu har jag en fråga om vaccinationen mot kattsnuva och kattpest. Jag undrar om det är lika nödvändigt för en innekatt att vaccinera sig?

Sanna

Hej Sanna!

Så kul att du får en liten katt :-) Att vaccinera en innekatt är inte helt nödvändigt. Men det är enkelt och smärtfritt och går snabbt att göra. Katten blir också rutinundersökt före vaccineringen. Katten skall vaccineras två gånger till att börja med, med några veckors intervall och därefter en gång om året. Det kan vara bra att göra det om det skulle komma hem någon som också har katt och deras katt är sjuk. Om man har otur så kan man få smitta med sig i kläder och på skor.

Om du skulle fundera på att skaffa en till katt så kan den vara sjuk eller smittad och smitta din katt. Det kan också vara bra att ha den vaccinerad om du skulle behöva ta den till veterinär för någonting annat. Det kan ha varit en sjuk katt inne hos veterinären före din katt och då kan den bli smittad. Om du skall ställa ut din katt så är det obligatoriskt med vaccinering. Hur du gör är upp till dig.
Jag har själv haft en katt som blev tio år och hon var aldrig vaccinerad. Jag har en katt nu som är 15 år och han blev vaccinerad som ungkatt. Jag har aldrig hört att en katt blivit sjuk av vaccineringen men det finns för och nackdelar med allt naturligtvis. Lycka till med din katt!

Vänligen Liza