‹ En eller två katter

Är det lämpligt att skaffa katt vid denna tid på året?

Hejsan!
Våran familj har funderat på att skaffa två stycken katter, troligen vanliga huskatter. Nu undrar jag om ni tycker att det är lämpligt att skaffa katt vid denna tiden på året, eftersom skolorna börjar och föräldrarna jobbar kommer katterna att vara ensamma mycket på dagarna.. bortsett från en timmes lunch.

Jag har läst någonstans att det är viktigt när man skaffar kattunge att man ger den mycket tid att kela och leka med.. men om man nu skaffar två stycken kanske dom blir bättre..

Olof Edling

Hej Olof!
Ni hade tänkt skaffa två katter och du undrade om det var rätt att göra det nu. Det är sant att man ska ägna mycket tid åt de nya familjemedlemmarna! Och det sägs att de friskaste kattungarna föds på våren. Men det kan väl gå bra i alla fall att skaffa kattungar nu om man planerar lite.

Jag vet inte hur många ni är i familjen men ni kanske inte börjar och slutar samtidigt allihop. I så fall kanske katterna slipper att vara ensamma så länge på dagen. Och sen kanske det finns någon t.ex. mormor eller farmor som kan gå upp till kattungarna och se till dem en liten stund och ge dem mat och rent vatten de dagar när familjen är borta som mest.
Skaffar man två katter så har de ju sällskap av varandra och små kattungar sover en hel del på dagen. Du sa att på lunchen slapp de vara ensamma. Det tycker jag låter bra! Kattungar vill ju ha mat ofta så det är bra om någon kan ge dem litet mat då. Och glöm inte rent vatten! Så om ni sätter er ner och går igenom era tider så skall du få se att vissa dagar kommer någon hem tidigare från skolan och andra dagar kanske mamma eller pappa kan komma hem tidigare. Kattungarna lär sig fort att anpassa sej till er familjs rytm.

Det kommer säkert att gå jättebra! Och det viktigaste är att man pysslar om dem när man är hemma leker med dem och kelar med dem! Katter är mycket kloka och roliga kompisar! Lycka till!

Vänligen LIZA