‹ Diverse rasfrågor

Är det lämpligt att köpa en raskatt osedd?

Är det lämpligt att köpa en raskatt enbart efter bild och beskrivning, utan att personligen ha träffat den först. Jag bor långt ifrån uppfödaren, och undrar vad jag som köpare har för garantier och rättigheter.

Hej!
Eftersom vi bor i ett avlångt land (med betoning på långt…) är det inte alltid möjligt att kunna åka iväg och se på den tilltänkta kattungen tyvärr. Men är det så att just den rasen, färgen, könet inte finns annat än långt borta och man inte kan tänka sig någon på närmare håll – ja då är enda möjligheten att köpa den bara via säljaren beskrivning, eventuella kort och stamtavlan ifall katten ska gå i avel. Om man inte har möjlighet att få en videofilm skickad till sig förstås!
Personligen har köpt katt(er) på detta sätt och det har fallit väl ut, jag är väldigt nöjd med mina katter och de kontakter jag har med uppfödarna, av en del t o m har blivit nära vänner.
Vad har man som köpare för rättigheter då? Som köpare har du rätt att ändra dig ifall du anser att katten inte uppfyller kraven som du har på den. Är det en utställningskatt så ska den givetvis hålla för utställning också och är det en avelskatt så bör den bl.a. inte ha några ärftliga defekter.
Om du är väldigt osäker på om du köper ”grisen i säcken”: vänd dig till en annan uppfödare! Kanske du känner att du inte har förtroende för just den här, eller kanske ni har ”gått om varandra” i era samtal om katten. Försök precisera klart och tydligt exakt vad du är ute efter och att du inte är nöjd om du inte får det du vill ha.
Köper du katten och är missnöjd så måste du givetvis reklamera så snart som möjligt – helst inom en vecka. Som uppfödare kan det ibland innebära problem att få tillbaka en kattunge efter lång tid och sedan få den att acklimatisera sig tillbaka i flocken. Du bör nog också räkna med att få betala större delen av returfrakten såvida inte säljaren och du gör upp om något annat.
Det bästa råd jag kan ge dig är att diskutera detta med uppfödaren innan du tar ställning till om du ska köpa katten eller inte, då vet du också bättre vad just denna uppfödare kan ge dig för garantier. Lycka till med ditt kattköp!

Mariana