‹ Ragdoll

Är det fel att ta en raggis utan stamtavla ?

Jag har alltid varit intresserad av rasen Ragdoll och har fått ett erbjudande att köpa en sån till ganska lågt pris då det inte finns någon stamtavla. Men jag blev lite fundersam när jag fick se den på kort, för den var korthårig. Färgen stämmer perfekt men kan det vara en blandras ? Vad är det för fel om han är korthårig ? Han är fem månader.

Linda

Hej Linda !
En Ragdoll tar lite tid på sig att växa och blir inte ordentligt fullpälsad förrän framåt ett till ett och ett halvt års ålder. Däremot tycker jag att du ska vara väldigt försiktig om du ska köpa en utan stamtavla.
Vad du bör tänka på är detta
1. En raskatt utan stamtavla kan vara nåt helt annat än säljaren uppger att den är. Kolla noga vilka katter som finns hemma hos säljaren. Är det mer än en ras där ? Har honkatten varit ute och träffat andra hanar ?
2. Ska du köpa den från en uppfödare eller en ”privatperson” ? Då SKA det följa med en stamtavla från uppfödaren.
3. Om du köper från uppfödare, ska det även vara med ett köpekontrakt med köpesumma ifylld, samt med klar angivning vilka som är kattungens föräldrar.
4. Be att få se stamtavlorna på föräldrarna till kattungen, så att du kan vara säker på att det är en äkta Ragdoll.
5. Fråga varför kattungen säljs utan stamtavla. Är det för att det är en tjuvparning ? Eller för att den kommer från en katt med dåligt temperament ? Eller kan någon av föräldrarna ha någon defekt ?
Många saker att tänka på men det är för ditt eget bästa. Du kanske står där med en katt som inte alls är vad den ska vara, vill du ställa ut – det går inte utan stamtavla. Du får heller inte registrera eventuella kattungar utan stamtavla.

Du får gärna titta på min hemsida (står under mitt namn) eller på RagdollKlubben så kan du lära dig mer om rasen, uppfödare etc.

Mvh
Suss