‹ Människomat till katt

Ännu en katt som matvägrar, vad göra?

Hej!

För två veckor sedan fick vi hem en raggdollkattunge, han är nu 13 veckor. Problemet är att han är mycket kräsen, det var han redan när han kom, han var uppfödd på kokt torsk och kokt kyckling. Han totalvägrar att äta vanlig kattmat, jag har försökt med ALLT!
Vi har även en birmahane som är fyra år och han äter vanlig kattmat. Jag köper ingen ”skräpmat” jag köpte det torrfoder uppfödaren rekommenderade detta gav hon sina kattungar. Det heter Nutro och är ett kattungefoder, detta äter kattungen ytterst lite av.

Jag vet ju att katten måste ha något annat än torsk vad skall jag göra? Han går och skriker tills han får som han vill, och det tar ju inte lång tid. Ställer jag matskålarna bredvid varann så tittar ungen på den gamle och äter inte han så äter inte ungen heller. Jag kan ju inte låta kattungen svälta. Vad skall jag göra?

Hej!

Du verkar ha precis samma problem som jag hade när vår 13 veckor gamla birmafröken flyttade till oss för drygt ett år sedan. Så här gjorde jag:
För att få henne att äta torrfoder fick jag blötlägga torrfodret, så att det blev geggigt och blanda in det i torsken/kycklingen. Sedan fick detta stå och ”dra” för att torrfodret skulle ta smak av torsken. Detta höll jag på med i ca tre veckors tid och successivt blandade jag i mer och mer uppblött torrfoder. Till slut hade hon vant sig vid lukten av torrfoder och börjat testa den torra varianten litegrann. Då lät jag henne få leva enbart på torrfoder, vilket gjorde att hon matvägrade i några dagar innan hon insåg att det inte hjälpte (jag lät henne helt enkelt få svälta) och började äta torrfoder.

Låt din ragdoll få äta samma mat som din birma och låt honom få skrika! Det är du som bestämmer vad han ska äta och inte en liten kattunge. Jag har själv haft några siameser och passar man sig inte är det snabbt de som bestämmer, med sina rejäla röstresurser. Med tanke på att han äter torsk och kyckling lär han ha gott hull och tål att få svälta i några dagar.
Vår birmafröken lever numera på RC Senior (dvs mat för katter över 10 år), som hennes kattkompis på 11 år får. Dessutom får hon en ¼ burk kattmat 2 ggr/dag (Whiskas, Friskies Gourmet eller Sheba). Det var aldrig någon idé att försöka tvinga i henne kattungefoder visade det sig, utan när hon satte igång att äta torrfoder valde hon samma skål som kattkompisen.
Lycka till! Med vänlig hälsning Annette Andersson