‹ Diverse kattfrågor

Allmänt kattråd

Hej!
I dom flesta kattböcker står det en massor om hur man ska vara mot katten när den kommer hem. Jag gjorde inte alla försiktighetsåtgärder som står, tror du att hon tog skada av det?
Min katt är sju månader, borde jag kontakta en läkare om kastrering/p-piller nu? Är det vanligt att en katt får cancer och annat av p-piller och vad skulle du rekommendera? Jag skulle inte kunna skaffa kattungar som det är idag, men jag kanske vill ha någon i framtiden. När blir en katt för gammal för att para sig?
Jag ger min katt torrfoder och vatten, en gång i veckan får hon kanske en burk konserverad mat, är det fel, ska hon ha annan mat oftare? Ska man variera torrfodret eller kan man ha samma sort hela tiden? Vilken smak skulle du rekommendera? Jag ger henne nytt vatten varje dag!
Min katt är en blandning mellan långhårig och korthårig, hur ofta måste hon borstas och hur kan man vänja henne vid det? När man leker med katten, kan man då vara för ivrig och skrämma henne och hur ser hon ut då? Kan du rekommendera någon bra kattbok? Om jag är tjej, är jag då matte eller husse?


Hej Matte eller Husse
Jag börjar med den sista frågan först. Om du är tjej så är du Matte och om du är kille så är du Husse. Det är också ganska vanligt i kattvärlden att kalla sig mamma eller pappa vilket man väljer är väl en smaksak , jag kallar mig matte.
Det finns en hel del bra kattböcker, jag har massor, men trots det så följer jag inte ALLA råd och anvisningar som står där, det är också så att jag ibland inte delar författarens upp- fattning hur man skall göra i en viss situation. Jag tycker att man skall se böcker som en av flera källor att hämta råd från en god portion sunt förnuft är bra att ha. Om du nu inte följt alla råd som du fått ur din bok så tror jag inte din katt tagit någon skada av det.
En katt minns inte på samma sätt som du och jag , katten kommer ihåg med erfarenhet , jag menar så här; det som hände igår kommer inte katten ihåg , men om det var en bra sak som hände så kommer katten ihåg den nästa gång den inträffar och drar då slutsatsen att det var bra den här gången också.
En katt talar med hela sin kropp, med ögonen, öronen, svansen och med kroppshållningen , så skaffa dig en bok som beskriver lite av det t.ex. Lär känna din katt av Bruce Folge men det finns flera bra böcker i ämnet.
Nu till frågan om p-piller. Om du tänker ta ungar efter din katt så skall du inte vänta för länge det är inte bra för en katt att gå på p-piller för länge då är det bättre att kastrera. P-piller skall helst inte ges förrän man vet att katten är könsmogen dvs. efter första löpet. Du kan rådgöra med veterinären när du ber att få p-piller hur länge hon/han tycker att du kan vänta innan du tar en kull ungar.
Om kattmat: Du kan lugnt ge din katt endast torrfoder men välj ett som är fullgott alltså inte ett torrfoder du köper i snabbköpet. Det finns flera olika sorter bra foder här kommer några exempel men det finns fler: Hills Iams och Royal Canin. Vilken smak du väljer spelar ingen roll huvudsaken är att katten tycker om det. Dom här fodren köper man i djuraffärer.
Jag kammar och borstar mina katter varje dag dels för att det är en skön stund tillsammans och dels för att det ger katten lite massage, när man kammar så märker man ju också fort alla förändringar i kattens kropp. Jag har både långhårs- och korthårskatter och alla älskar att bli borstade.
Eftersom du har långhår i din katt så tycker jag nog att du skall borta den minst en gång i veckan för då hjälper du katten att få bort löst hår. Skaffa en bra kam och en lagom hård borste, om du aldrig borstat din katt så börjar du med borsten och vänjer katten vid den först,

Inger