‹ Utställningar

Allmänna utställningsfrågor

Hejsan!!!

Tack för en jättebra sida, besöker den ofta. Jag heter Malin och har lite funderingar om det här med utställningar och kattklubbar.
Själv har jag en huskatt och väntar på att få hem min nya katt en Cornish Rex. Jag har ett brinnande intresse för katter och skulle hemskt gärna vilja ställa ut min nya kisse i framtiden. När jag får hem katten så blir jag automatiskt medlem i Nordiska Rexringen.

Räcker det för att få ställa ut eller måste jag vara medlem i någon annan lokal klubb också?? Jag har varit på ett par utställningar men allt verkar som rena grekiskan för mig, resultat osv. Kommer man någonsin få kläm på detta?? Vad bör jag tänka på?? Kommer någon och hämtar katten när den ska fram och om inte hur vet jag när det är min tur??
Hur vet jag vilken klass jag ska tävla i?? Och vad menas med: alla klasser utom 13-15??? Blir man tilldelad en bur på utställningsdagen? Hoppas att ni inte tycker mina frågor är alltför korkade men det skulle va jättekul att få lite klarhet i allt angående utställningar, det känns lite pirrigt. Tack på förhand

Hälsningar
Malin Gustafsson.

För att kunna ställa ut sin katt måste man vara medlem i en IDP-klubb eller en klubb ansluten till Sverak. Medlemsskap i de sk rasringarna räcker inte.
Det tar ett tag innan man fått kläm på det här med utställningar men förr eller senare lär man sig. Lär man känna andra utställare som kan förklara på plats så blir det ”förr”.

Jag ska försöka ta det i stora drag.
Inbjudan och anmälningsblankett får man från den klubb man är medlem i. På inbjudan finns de olika datum för när och vart man ska skicka anmälan och när och hur man ska betala avgiften. Där står också vilka tider som gäller för utställningen. På anmälningsblanketten fyller man i alla uppgifter. En riktigt ung katt ,tre-sex, månader ska gå i klass ett om det är en IDP-utställning och klass 12 om det är en Sverak-utställning. Är katten sex-tio månader ska den gå i klass två resp. elva. Har den hunnit bli tio månader är det klass tre (sju för kastrat) eller klass nio (tio för kastrat). Det står ganska tydligt på blanketten.

En kort tid innan utställningen får man (från Sverakklubbar och en del av IDP-klubbar) en bekräftelse på sin anmälan.
Först på morgonen är det veterinärbesiktning. När den är avklarad så är det dags för incheckningen. Denna brukar vara vid ett bord i närheten av veterinären så man ser vart man ska. Vid incheckningen får du bl.a. kattens burnummer, en katalog (åtminstone på IDP-utställningar, på en del Sverakutställningar får man köpa sitt katalogex.) och nåt man kallar utställarmärke som man ska ”klistra” på sig så att det syns att man är utställare.
Sedan är det dags att leta reda på vilken bur katten ska sitta i. Burarna brukar stå i någor- lunda nummerordning och katter av samma ras brukar sitta intill varandra.

När man hittat sin bur sätter man fast bur- skynke och möblerar med toa-balja och mat- vattenskålar och släpper in katten. Sedan är det bara att vänta på sin tur. Under tiden ser man till att katten är fin, borstar – kammar – putsar mm.
Det är svårt att säga hur lång tid det tar innan katten ska upp till domaren, men man får hålla koll på vilken ras domaren håller på med och så kan man fråga någon annan med samma ras. När det är dags så kommer en assistent och hämtar katten. Det finns nåt som kallas ”bära själv-utställning” där man själv får ta med katten fram till domaren om man vill. Annars finns det assistenter att tillgå.
När katten är bedömd och tillbaka i buren är det dags för nästa väntan, på bedömnings- sedeln där domaren skrivit ner sitt utlåtande om katten.

Katterna tävlar i olika klasser beroende på ålder, kön, färg och tidigare utställningsmeriter. Det finns två klasser för ungdjuren: tre-sex månader och sex-tio månader.
När katten är tio månader får den ställas ut i öppen klass. Det är då den börjar tävla om certifikat. Efter tre CAC/CAP (okastrerad / kastrerad) blir katten champion/premier och får nästa utställning flytta upp en klass.
”Alla klasser utom 13-15” tror jag betyder att huskatter, noviser och veteraner inte får ställas ut.
För att lära dig mer så kan du läsa på denna sida. Du kan också be uppfödaren till din katt om hjälp. Lycka till med din nya katt, både hemma och på utställningar.

Carola