‹ Skötsel

Allmänna skötselråd

Hejsan!

Först vill jag tacka för en suverän sida. För mig som är ny i kattvärlden var den oerhört lärorik!
Nu till mitt problem. Jag har en åtta månader gammal okastrerad hankatt som heter Smirre. Han är en blandning mellan huskatt och siames. Smirre kommer från en bondgård och jag fick honom när han var 13 veckor. Han bor med mig i min lägenhet i stan (han är innekatt). Eftersom jag aldrig haft katt innan, frågade jag en utav mina vänner om jag skulle vaccinera honom, fast han skulle vara en innekatt. Hon sa att jag inte behövde vaccinera honom. Stämmer detta? Om jag har gjort fel, är det för sent att vaccinera honom nu?

Jag skulle bli jätteglad om du kunde ge mig råd om hur man bäst sköter en innekatt; aktivitet, mat, veterinär-besök, avmaskning, o.s.v.?
Smirre är en helt underbar katt med en enorm personlighet. Alla som träffar honom smälter totalt. Han är min livskamrat och jag vill göra allt jag kan för att han ska ha det/må bra.

Mvh
Malin och Smirre

Hej, Malin!

Smirre skal vaccineras, även om han är innekatt. Det finns fyra sjukdomar,
man kan vaccinera katter emot: kattpest, kattinfluensa, kattchlamydia och kattleukämi. De två sistnämnde behöver man inte vaccinera innekatte emot, medmindre de skal användas i avel. Smirre kan därför nöja sig med at bli
vaccinerad emot kattpest och kattinfluensa – dessa sjukdomar kan i otursamma fall överföras av människor.
Det är aldrig för sent att börja vaccinera sin katt. I hans nuvarande ålder kan han nöja sig med en startvaccination; mindre kattunger skal ha två med tre till fyra veckors mellanrum. Han skal vaccineras en gång i året, veterinären vil
samtidig kolla hans hälsa i allmänhet.

Innekatter bör avmaskas fyra gånger i året mot de vanligaste mask, som människor t.ex. kan ”importera” under skorna. Bandmask är mycket ovanligt hos innekatter, för de kräver en mellanvärd, t.ex. möss eller loppor, för att smitta. Den ena av avmaskningarna bör ges två veckor före den årliga vaccination. Maskangrepp hämmar nämligen verkan av vaccinationen.

Aktivitet tror jag inte, du behöver göra dig bekymmer om: en katt med en markant personlighet som Smirre vil veta att ”aktivera dig”. Försök t. ex., om han vil apportera små ting, du kaster; många katter älsker denna lek.
Men jag tror, du skal överväga att få en katt mere, om du inte är hemma om dagen. Det är just katter med personlighet som inte är så bra på att vara ensam hemma.

Det mest praktiske mat är torrfoder, fördi det kan stå framma uten at bli dåligt och fördi det är billigare i pris pr dag än burkmat, som kan bestå av upp till 80 % vatten. Bra märken är Hill’s Science Plan, Iams, Eukanuba och Royal Canin (fås i djursaffärer) och Hill’s Science Diet och Specific (fås enbart hos veterinären). Krama Smirre från mig!

Hälsningar
Niels Peter