‹ Diverse kattungefrågor

Allmänna kattungefrågor

Hej!
Jag har precis köpt en Norsk Skogkatt som är tio veckor. Jag undrar vad som är lämpligast när det gäller utfodring eftersom alla säger olika.
Expediten i djuraffären säger att man helst bara ska ge torrfoder och inget annat, och helst bara hålla sig till en sort och inte byta för ofta. I alla kattböcker står det att man ska variera så mycket som möjligt mellan både burkmat, torrfoder och hemlagad mat. Fodertillverkaren menar att man inte behöver ge någon ”husmanskost” alls eftersom detta bara gör katten överviktig, och att katten får i sig allt den behöver med torrfoder och burkmat från just dem. Vilket är rätt och bäst?
Sen undrar jag om det är OK att blanda olika högkvalitativa foder t.ex. Royal Canin torrfoder och sen ge Iams burkmat. Eller blir det kaos i kissens mage pga. olika närings- sammansättningar osv.? Hur ofta är det lämpligt att gå till veterinären för allmän hälsokontroll? Det står i alla kattböcker att man måste rengöra kissens öron typ en gång i veckan? Är detta verkligen nödvändigt? Hur ofta ska kissen maskas av? (Det är en innekatt). Tack på förhand.

Hej Jessica!
Du har rätt i att alla säger olika i denna fråga om utfodring. Min erfarenhet under de 20 år jag haft katter av lika raser är att det bästa är varierad kost.
Själv så ger jag katterna burkmat (som det viktigaste målet), men har även torrfoder framme som de kan äta om det ”inte skulle duga med burkmaten”. Jag har olika typer av torrfoder, billigare och ”märkestorrfoder”. Jag har inte upplevt några problem med att ge varierad kost till katterna.
Hälsokontroll är det lämpligt att göra när man vaccinerar katten – en gång om året, OM katten är frisk. Vaccination gör man två grundvaccineringar när katten är cirka nio-tio veckor med tre-fyra veckor mellanrum, sedan en gång om året.
Avmaskning bör du göra, även om det är inne- katt. Vid byte av hem två gånger med två veckors mellanrum. Sedan varannan – var tredje månad till ca. ett års ålder. Därefter en-två gånger per år, enligt ”Hälsoråd för katt” från Apoteket. Innekatter som ALDRIG är ute, behöver bara avmaskas som ungar. För säkerhets skull kan man avmaska någon gång då och då. Dessutom ser man ju om katten verkar underlig i magen eller minskar i vikt.

Mvh
M-G Eija-Riitta Eklöf-Berliner-Mauer S*BerlinerMauer’s Burmeser, Liden