‹ Diverse kattfrågor

Allmänna kattråd

Hej!
I dom flesta kattböcker står det en massor om hur man ska vara mot katten när den kommer hem. Jag gjorde inte alla försiktighetsåtgärder som står, tror du att hon tog skada av det?
Min katt är sju månader, borde jag kontakta en läkare om kastrering/p-piller nu? Är det vanligt att en katt får cancer och annat av p-piller och vad skulle du rekommendera? Jag skulle inte kunna skaffa kattungar som det är idag, men jag kanske vill ha någon i framtiden. När blir en katt för gammal för att para sig?
Jag ger min katt torrfoder och vatten, en gång i veckan får hon kanske en burk konserverad mat, är det fel, ska hon ha annan mat oftare? Ska man variera torrfodret eller kan man ha samma sort hela tiden? Vilken smak skulle du rekommendera? Jag ger henne nytt vatten varje dag!
Min katt är en blandning mellan långhårig och korthårig, hur ofta måste hon borstas och hur kan man vänja henne vid det? När man leker med katten, kan man då vara för ivrig och skrämma henne och hur ser hon ut då? Kan du rekommendera någon bra kattbok? Om jag är tjej, är jag då matte eller husse? Tack så jättemycket om du skulle vilja svara på alla frågorna!!

Hälsningar
Spiceys matte eller om jag är husse!!


Hej!
Det mesta av vad som står i kattböcker om hur man tar emot en kattunge har til syfta att ge kattungen ën känsla av trygghet och av at vara älskat. Om man lyckas med det, har det inte så mycket at säge, vilke precise metoder man tar i bruk. Om din katt trivas, har du säkert lyckats.
Om du överväger att få et kull, blir det jo p-piller et tak. Det är riktigt, at p-piller kan ge biverkningar, t.ex. livmoderinflammationer och visse typer cancer. Men det är värd at märke sig, at disse biverkningar mest ses ved oav- bruten bruk i flere år. Konstigt nok er risken för livmoderinflammation mindre, om man starter med p-piller för katten hinnar få sin förste löptid.
Därför vil jeg nok rekommandera – i den situation, var du överväger et kull – at ta kontakt med en veterinär kring p-pillestart. Det går at göra redan nu.
En katt kan i och för sig inte bli för gammel för at parre sig – de har ingen övergångsålder som mennesker, men har löptider bokstavligen til de dör (om än med längere mellemrum) – men de fleste mener, at de helst skal ha det förste kull innan de är två-tre år gamle.
Katter har inte det behov for variation i foderet, vi ofta tillägger dem. Kom i håg, att i naturen er det möss, möss och åter möss från morgen til kväll… Torrfoder er strålande, särskilt om du använder et av de bra märker, man kan få i djursaffärer och hos veterinären: Royal Canin, Iams, Hill’s Science Plan (djurs- affärer), Specific, Hill’s Prescription Diet (hos veterinärer enbart). Motsatt av vad de fleste tror, dricker katter mer, när de får torrfoder, än de får burkmat bare.
Burkmat en gång i veckan er bra, burkmat er bra som ”söndagsgodis”, men inte som daglig basismat. Vilken smak man skal välja, beror nok på vad katten tycker!
Det varierer hur ofte ”blandisar” bör borstas, men försök til en början med en gång i veckan. Du kan vänja henne vid det vid at låta henne lukta til borsten, medan du keler med henne. Sen keler du med den ene hand, medan du försiktigt borster henne lite med den annan. Börja med ryggen, her accepterer de fleste katter det. Stanna vid mindste tecken på obehag, och ta det upp igen näste gång, du keler med henne.
Om du er tjej, är du matte. Så vitt jag har förstått, är det förkortning för ”mat-mamma”, medan husse är förkortning för ”husbonde”. Nu är jag dansk, så jag känner inte så mycket til svenske kattböcker, men Desmond Morris har skrivit et par bra böcker om katter, som jag kan rekommandera.
Under lek med katten är det nu oftest katten, som blir för ivrig. Men det kan självklart ske, at mennesket blir för ivrig, då ser man oftest, at katten lägger oronen tilbake och försöker dra sig ut av situationen.

Hilsen, Niels Peter