‹ Diverse kattfrågor

Allmänna kattråd 2

1. I vilken ålder bör man se till att katten inte får några fler ungar?
2. Vad ska man göra med katter som inte vill gå hem, sådana som sitter på ens bro i flera dagar.
3. Kan en katt dö om man smeker den för mycket och för länge på bröstkorgen?


Hej!
Jag ska försöka besvara dina frågor så gott jag kan :-)
1. När en hona bör sluta ”få ungar” är rätt individuellt: En hona som aldrig har haft ungar ska helst inte paras efter tre års ålder – en hona som har haft kattungar beror det på kattens egen kondition! Men – en katt som uppnått åldern av åtta-nio år skulle jag nog själv ha ”pensionerat”.
2. Ja, det bästa du kan göra i det fallet är att försöka ta reda på OM katten har något hem att gå till! Sätt upp lappar på någon affär i närheten, kanske någon granne vet vem katten tillhör? Har den något halsband? Annonsera i något lokalt annonsblad. Verkar katten vara i bra kondition? (blank fin päls, inte mager) Då bör den ha ett hem någonstans. Verkar den ut mager och eländig? Har du möjlighet och vill – ge den mat ute ifall du inte vill ta in den. När du har uttömt alla möjligheter och om ingen hör av sig, ja då är det upp till dig om du vill ta hand om katten eller inte.
3.En katt dör inte av direkta smekningar på bröstkorgen! Däremot är det så att när man stryker katten och den börjar spinna så slår hjärtat väldigt ”lugnt”. Gammalt tillbaka sa man att man ”smekte katten till döds” Man strök den alltså tills den somnade och sen ”nöp” man fast hjärtat och höll tills det stannade! Det ansågs vara ett ”humant” sätt att ta bort en katt på! Mig veterligen har ingen katt i våra dagar tagit bort någon katt på detta sätt utan det är troligen en ”sann” berättelse från förr.
Hoppas jag har kunnat vara till någon hjälp. Lycka till!

Mariana