‹ Funderingar om att skaffa kattunge

Allmänna frågor om min nya kattunge

Hej!
Jag har precis köpt en blandraskatt (Norsk Skogkatt och Turkisk Van) Är det någonting speciellt man skall tänka på när man blir ny kattägare? Har haft katt sedan tidigare, men bara tagit hand om äldre katter som inte haft någonstans att bo, aldrig en kattunge.
Sedan har jag hört att katter mår bäst av att ha en kull kattungar innan man steriliserar dem, stämmer det?

Hejsan!
Du har ju erfarenhet av katter sedan tidigare, det är i stort sett inte så stor skillnad att ha en kattunge, tycker jag. Man får tänka på att lära kattungen vad den inte får göra, som t.ex. bita i sladdar och göra sånt som är farligt. Det är ju väldigt olika hur snabbt en kattunge finner sig till rätta. Tålamod är en dygd här, som med alla katter.
Vaccination får man inte glömma, kattungen bör ha två grundvaccinationer. Din kattunge kanske redan fått den ena, men bör om- vaccineras efter c:a 3 – 4 veckor igen för att ha ett fullgott skydd mot kattpest och kattsnuva. Det finns mycket böcker om hur man sköter katter, med lite av varje, som psykologi, sjukdomar, utfodring etc… jag skulle rekommendera att köpa en sådan bok.
Nej, det är inte alls nödvändigt att katthonan skall ha haft en kull ungar innan hon blir kastrerad. Man kan kastrera när honan är runt ett år, dvs. fullt utvecklad. Lycka till med den nya lilla familjemedlemmen!

Mvh
M-G Eija-Riitta Eklöf-Berliner-Mauer
S*BerlinerMauer’s Burmeser, Liden