‹ Genetik

Albinofråga

Hej!
Min katt har precis fått tre stycken kattungar, varav en är albino. Det är en liten flicka och mina frågor är nu: Hur vanligt är det? Medföljer några andra avvikelse? Ja, kort och gott vill jag nu naturligtvis veta allt om albinokatter. Tack på förhand.

Sanna


Hej!
Albinos förekommer hos alla djur, inklusive människan. Det är dock ovanligt att man ser albinos ute bland vilda djur – färgen gör att dom syns tydligt och därmed är de väldigt utsatta för rovdjur och annat. Några andra defekter eller skador som har samband med pigmentförlusten har man inte upptäckt.
Albinogenen är recessiv, dvs. anlaget måste komma från båda föräldradjuren. Genen sitter på C-lokus. C-serien omfattar följande gener: C = fullfärg, cb = burmautfärgning, cs =siamesfärgad, ca = albino blåögd och c= albino rödögd.
En rödögd albino har inget pigment alls medan den blåögde har pigmenterad regnbågshinna. Dövheten som förekommer hos andra vita katter, främst då blåögda beror på en skada i örat och har samband med en helt annan gen som ger vit färg.
Så den lilla albinokattungen har samma förutsättningar att ut- vecklas och leva helt normalt som vilken annan kattunge som helst – kanske man får se upp lite med solen, de kan som andra ljusa och vita djur vara känsligare mot solstrålarna och behöva skyddas med solkräm om de ska vara utomhus.

Mvh
Carola