‹ Åksjuka

Åksjuka?

Hejsan

Min ena katt (elva månader) har inte haft något emot att åka bil tidigare (kortare sträckor). När jag nu åkte på semester (35 mil) så sa hon ingenting.
Efter att ha varit ute i koppel under ca. två veckor så skulle jag åka hem igen. När jag då skulle sätta henne i buren så ”tvärvägrade” hon, fick nästan panik. När jag sedan åkte så satt hon och jamade, flämtade och tungan åkte in och ut i säkert 20 mil. Det var visserligen ganska varmt men jag har luftkonditionering i bilen så den hade jag ju självklart på.
Min fråga är om hon blev åksjuk eller om det bara var att det var varmt. Jag flyttade sedan buren (från att ha varit vänd mot mig, till att stå så att den stod i körriktningen. Hennes syrra, som vanligtvis är jamig i bilen, sa dock inte något utan låg och sov.

Tacksam för svar

Hej Lena

Jag känner mig ganska säker på att din katt verkligen var riktigt åksjuk. Allt tyder på det. Kortare sträckor är en väldig skillnad mot längre och första gången visste hon inte hur lång tid det skulle ta utan räknade förmodligen med att det snart skulle vara färdigt. Vid hemresan visste hon att det var en längre sträcka och hann också förbereda sig på det mentalt och reagerade på det som du
berättade.

Träning kan hjälpa ibland mot detta och att du själv noga berättar för henne när ni sätter er i bilen att allt är ok och visa henne bilder på hur roligt det blir när hon kommer fram. Du kan också naturligtvis ge henne åksjukepiller någon gång så att hon inte känner sig dålig tills hon lärt sig att åka bil.
En del katter, precis som människor, är tyvärr alltid åksjuka. Men det är värt ett försök. Sedan är det väldigt viktigt att katten ser framåt precis som med oss. Så var noga med att ställa buren så att hon kan se framåt. Åtminstone i början tills hon lärt sig och för- hoppningsvis överkommer sin åksjuka. Men gör ett försök med åksjukepiller. Kolla bara med veterinär först om dosering etc. Lycka till.

Annalena Nyström
Djurkommunikatör/terapeut för ökad förståelse ägare – djur