‹ Kastrering/sterilisering

Adopterad av vildkatt!

Vi har blivit adopterade av en gammal vildkatt som i åtminstone sex år strukit runt här i byn. Han blir mer och mer tam (mot oss i familjen, mot andra är han fortfarande panikslagen) och tillbringar numera ungefär halva dagarna inomhus – ätandes, sovandes på sängen, eller sittandes i knä.
Han är okastrerad, kissar inte inne – men ibland luktar han väldigt fränt (kattpiss). Är han för gammal för att kastreras?? Snälla ge mig råd om ALLT som som tänkas kan beträffande vilda katter som ”flyttat in”.

Jag tycker att man gott och väl kan kastrera en katt som är sex år gammal. Åldern i sig bör inte vara något hinder för det. Om ni är osäkra på kattens hälsotillstånd – med tanke på att han har varit förvildad under lång tid – så föreslår jag att ni innan kastreringen tar kissen till veterinär för en allmän hälsokontroll samt de vanligaste blodproverna, t ex Hb, vita blodkroppar, lever- och njurvärden.
Om det verkar bra och ni ändå känner Er ängsliga för nedsövningen, så kan ni be att katten sövs med gas. Det måste dock göras på ett sjukhus och kostar mera, men det är
skonsammare för katten. Ett tips bara – om ni inte kände till den möjligheten.
Om katten ändå är sövd så föreslår jag också att ni ber veterinären att ”sanera” munnen på katten, dvs. ta bort all tandsten.
Eftersom det har varit en förvildad katt så kanske det skulle vara svårt att kunna genom- föra det när katten är vaken. Den kanske inte känner sig så trygg att den skulle tillåta en sådan behandling. Munhygienen är väldigt viktig för kattens allmäntillstånd. Lycka till! Den här katten är säkert jättelycklig som har hittat er :-))

Marie

Hej!
Det går att kastrera katter i alla åldrar och det är ingen stor operation eftersom det är en hane. Efter kastreringen blir han bara mera tillgiven :-) Lycka till

Anne