‹ Två eller tre katter

Inte sett djur tidigare! Skaffa två kattkompisar till honom?

Hejsan!

Jag har en Perserhane som är ca. tio månader. Jag ska skaffa mig två stycken kattkompisar till honom så att han slipper gå ensam dagtid. Bägge är perserkatter, den ena är tio veckor och den andra är en treårig kastrat. Det jag undrar är om det verkligen är lämpligt att föra in en vuxen hanne i min Atlas ”revir”. Jag vill hemskt gärna ha denna katt då den är lämpad för utställning och är en av de finaste och mysigaste katter jag sett. Tror du att det kommer att bli mycket bråk mellan dem?

Den vuxna katten är mycket lugn och tillgiven och uppfödaren säger att han brukar gå bra med de flesta katter. Men problemet är just det att min Atlas inte har sett ett enda djur sen han lämnade uppfödaren vid tio veckors ålder. Jag vill hemskt gärna att det ska fungera med de nya katterna. Vill gärna ha tips som kan underlätta ”sammanslagningen”?

Jennie

Hej Jennie!

Jag tror att det kommer att gå bra med dina katter. Det blir säkert en del osämja i början mellan de vuxna katterna och den lilla kattungen kommer din Atlas inte att acceptera med detsamma heller. Kattungen har ett försvarsläte som kan liknas vid ett mycket infantilt pip som dämpar aggressionen hos den vuxna katten.

Om de vuxna börjar slåss, låt dem hålla på med det tills någon av dem ger sig. Försök inte att skilja dem åt på något sätt och var helt lugn när detta pågår även om det låter förfärligt när katter är osams. Det är alltid mera ljud än skador och det är alldeles otroligt så mycket ljud det kan komma från en arg katt. När en av katterna avlägsnar sig i ultrarapid rörelse från den andra så har de gjort upp och har gjort klart för varandra vem som bestämmer och sedan blir det inte fler slagsmål. Den dominante hankatten kan sedan ibland fräsa till mot den andra som en liten påminnelse.

Nu har jag målat upp ett förfärligt scenario för dig. Det är inte alls säkert att katterna börjar slåss men med två vuxna hankatter så kan det bli kalabalik. Låt dem vara i olika rum till att börja med så de kan vänja sig vid varandras dofter på avstånd. Även om Atlas inte har sett ett enda djur sedan han var liten kattunge så kommer han ihåg vad en katt är för något. Katter har väldigt bra minne. Mycket av kattens beteende ligger i generna och är alltså medfött och mycket är inlärt. Hur ni lyckas beror till stor del på vad Atlas lärde sig när han var kattunge tillsammans med sin mamma och syskon. Katter är inga flockdjur så om de inte är tillsammans hela tiden när de har accepterat varandra utan vill vara för sig själva ibland är det helt normalt. Men det kan även bli så att du får se hur de äter tillsammans så småningom. Eftersom de är så unga kan det också bli så att alla tre vill sitta i knät samtidigt. Det kan då bli lite trångt förstås. Alla katter vill ju inte sitta i knät men utifall att…

 

Hälsningar

Margareta Jansson