‹ Katter & utrymme

12 kvm för trångt?

Hej!
Jag är en student som flyttat långt från min goa katt där ”hemma”. Nu bor jag i ett rum som är 12 kvm och saknar min katt något så fruktansvärt… Har därför funderat på att skaffa en ny.
Nu är ju bara frågan om det är hemskt själviskt av mig att skaffa en katt när jag bor som jag gör… Det finns ingen möjlighet för katten att gå ut. Men kanske det finns någon speciell ras som inte har så stort behov av att röra på sig m.m. Alltså min fråga är: Skulle en katt kunna trivas med att bo under sådana förhållanden?
Tack på förhand!

Mvh
Elizabeth (kattlös kattdyrkare..)

Hejsan Elisabeth.
Ja, jag vet inte om det finns någon speciell kattras som klarar av små utrymmen bättre än andra raser, det är så olika från katt till katt. Visst tycker jag att 12 kvm låter litet, men det kanske går att lösa ändå?
Men först är det en del saker du bör tänka igenom.
1. Kattlådans placering. I och med att det är begränsat med utrymme, och så liten bostad, drar jag slutsatsen att det är ett studentrum eller liknande du har. Kanske ingen egen toalett på rummet ??? Då måste du tänka på att kattens låda inte får stå för nära matskålen, det kommer den i så fall att protestera emot. Katter tycker inte om att äta och göra ifrån sig på ställen för nära varandra. Dessutom, med ett så pass begränsat utrymme som det är tal om, så får du tänka på lukten. Den sprider sig ganska snabbt.. Är det ett studentrum, måste du nog dessutom fråga hyresvärd eller dylikt, om det är tillåtet med husdjur, om dina studentkamrater har allergier osv.
2. Om du har möjlighet till det, bygg utkiks- platser och klättervägg till katten, så den har fler ställen att lägga sig på. Katten behöver variation i sitt dagliga liv. Den avpatrullerar sitt revir flera ggr dagligen, och är det ett begränsat utrymme så tröttnar den ganska snart. Du kan få en hel del tips på den här sidan , eller gå in på biblioteket och låna boken ”Inomhuskatten” av Katrin Behrend.
3. Ta gärna och vänj den vid koppel, så att den får möjlighet att kunna komma ut någon gång ibland.
Det här var en del tips. Jag kan ju inte bestämma åt dej, bara råda dej till att tänka igenom situationen först, och att göra livet så drägligt som möjligt för din nya vän. Jag förstår dej helt, för utan katt det skulle jag aldrig kunna vara. Lycka till!

Mvh
Suss