Exotic

ZambaFör många är det exotiska korthåret eller EXOTIC, som rasen numera heter, en okänd ras och namnet ger ju i sig en ”exotisk” klang. Man ser dem rätt ofta på utställningar och vem har kunnat undgå att charmas av dessa knubbiga och kramgoa teddybjörnar?
Historien går längre tillbaka än man tror. Redan på 50-talet genomförde uppfödare i USA experimentparningar mellan Amerikanskt korthår och Perser för att förbättra typen på korthåren. Resultatet blev lite annorlunda än vad man hade förväntat sig, men inte alls oangenämt. Man fick inte bara fram katter med kortare kroppar, svansar och nosar utan även med en sällsam pälskvalitet. Den var kort, tjock, dubbel och plyschliknande. Lystern var alldeles enastående och pälshåren stod rakt ut från kroppen.
Samtidigt pågick avsiktlig provparning mellan Burma och Perser där resultaten blev liknande. Den stora skillnaden var att pälsen här blev ”plattare”, samt att ögonen fick en oönskad grön ton.
Fortsatt avel med korsningar mellan Perser, Amerikanskt korthår, Burma och Russian blue producerade en korthårig Perser som var som ett litet kraftpaket. Perser används fortfarande idag i aveln med Exotic och har gett rasen dess utmärkande drag. Den första Exotic som stambokfördes 1970 i CFA var en shaded silver hane.

Till Sverige kom rasen under andra delen av 80-talet och början på 90-talet. Den första Exotic som kom till Sverige från USA var EC Squire’s Stars n’ Stripes ägd av Siv Österwall och Gunda Björn. Två Av Fagervoll honor köptes in från Norge av Anette Sjödin och Monica Lundgren (Monturd’s). De användes sparsamt i aveln.
Pionjärer inom rasen här i Sverige är bl.a Anna Lange (Ormeryd’s) som tog in en blå hona från England, EC Owlett’s Blue Mink. Susanne Norman (Goldshadow’s) importerade hanen, EC Sibirskin Black Velvet från Finland, som har haft mycket stor betydelse för aveln. Förutom ovannämnda finns det mig veterligen endast en Europa champion till och det är EC Goldshadow’s Ticket To Ride, som är första svenskfödda Exotic med den titeln.
Idag är Exotic nummer nio på listan över Sveriges populäraste kattraser.

Exotic är en robust och energisk ras, samtidigt som den besitter perserns lugna och behagliga karaktär. Enligt rasbeskrivningen ska pälsen vara kort och tjock, plyschliknande och dubbel. Typen måste vara exakt som Perserns, fast bättre! Exotic har ingen lång päls som kan dölja skavanker och fel, som en tunn svans, smal hals eller för stora öron. Ofta glöms det faktum bort att en Exotic är korthårig. Rakar man ner en perser till samma pälslängd upptäcker man att de makrobiologiska förutsättningarna (öron, typ, benstomme, svans etc.) är desamma.
Allt på en Exotic ska insinuera RUNDHET. Den tjocka, runda kroppen ska stå stadigt på fyra små stabbiga ben med en kraftig, kort svans och nacke till det hela. Huvudet ska vara stort och runt med ett par lågt välplacerade, små öron som prydnad. Ögonen ska vara stora och runda och sitta brett isär. Därutöver ska nosen vara kort och symmetrisk och ej gå över den inre ögonvrån eller under den nedre ögonlinjen. Den ska gå mellan ögonen och ha en fin bredd. Hakan ska vara stark och ansiktsskelettet välbyggt och kraftigt. Kinderna ska vara ordentligt utfyllda och breda.
Katten ska ge ett genomgående ”sött” intryck med de runda linjerna harmoniskt accentuerade.

Naturligtvis finns hos Exotic, liksom hos andra raser, defekter. En seriös och ansvarstagande uppfödare undviker emellertid att avla på katter med sådana uppenbara defekter. Bettfel förekommer, liksom assymmetrik i ansiktsskelettet och ögonproblem. De stora, runda ögonen är mottagliga för infektioner om de blir smutsiga. Vissa katter har mer problem med rinnande ögon än andra, men hålls ögonen fria från sekret och skräp som de ska, undviker man lätt ögoninfektioner. Det är lika viktigt hos Exotic som hos Perser att hålla katten hel och ren. Pälsvården är lättsammare än hos den långhåriga kusinen, men kräver ändå regelbunden tillsyn.

Exotic tillåts i FIFe att samavlas med Perser. Den långhåriga avkomman stambokförs som Perser och den korthåriga som Exotic. Hur kommer det sig då att man kan få båda hårlagen i samma kullar? Vilka fördelar jämte nackdelar medför det?
Korthårsanlaget är dominant och långårsanlaget recessivt. Det innebär att korthårig avkomma kan ha anlag för långhår, men långhåret kan enbart bära sitt hårlags anlag. Flera gener/alleler är inblandade som har inverkan på pälskvaliteten. Överlag är dock en ”långhårig” Exotic inte av sämre kvalitet än en perser. De ses ofta vinna över Perser på utställningar och är en tillgång i aveln. En del uppfödare väljer att ha Exotic vid sidan om som ett komplement till sina perser, medan andra främst satsar på Exotic och endast ser långhåren som en ”biprodukt”. Idag är det svårt att klara sig utan att använda långhår i aveln. Uppfödare med erfarenhet menar också att man mister den utmärkande pälskvaliteten och typen hos Exotic efter ungefär tre generationer med uteslutande avel på korthår. På sikt kommer det att vara av godo att producera fler homozygota (=dubbel uppsättning av samma anlag) Exotic som endast ger korthårsavkomma. På det sättet kommer rasens särart att manifesteras.

För den som söker mer information om rasen rekommenderas en prenumeration på tidningen Exotic Fanciers Magazine, redaktör är Anna Lange. Den publiceras över hela världen och många framstående och erfarna uppfödare av Exotic från olika länder är knutna till den. Den har ca. 300 prenumeranter. Det finns även en rasklubb här i landet med ett fyrtiotal medlemmar. Den heter Exotic Line och är främst koncentrerad till södra Sverige.

Av: Monique Malm