Europé

E U R O P É N – VÅR EXKLUSIVA NATIONALRAS EN AV DE ÄLDSTA REGISTRERADE RASERNA

Krumme01Ursprunget är troligtvis tamkatter som kommit till våra hemtrakter redan med Vikingarna på deras färder söderut för mer än tusen år sedan. Tamkatterna blev en del av vår fauna och genom århundradena har de sedan formats av klimatet och miljön här i Norden.
Tamkatternas relation till människan har varierat mycket genom århundradena.

Européns förfäder kallades i folkmun ”bondkatt”. Det var ej registrerade naturligt utvecklade tamkatter fria från inblandning av andra raser. Rasen skall se ut som ”den genuina bondkatten” gjorde fram till 1960-talet. Bruntigrén som förr var den vanligaste färgen och räknas som den klassiska varianten. De första individerna stambokfördes redan omkring 1948 med namnet Svensk Huskatt. Nutidens huskatt är inte jämförbar
med den Europeiska korthårskatten.

Fram till början av 1960-talet var det självklart hur en Europé såg ut och ingen ifrågasatte den gällande standarden. Under en period på 1970-talet avlades Brittiskt korthår i Sverige fram ur ”dubbelrasen” med hjälp av Perser. Följden blev en separering mellan december 1982 hela 1985. Européerna klarade sig med liten påverkan.

1983 förelåg en utmärkt Européstandard som skulle återge aveln sin målsättning och arbetsro. Märkligt nog feltolkades separeringesbeslutet så att det skulle vara tillåtet att använda Brittiskt korthår i Européaveln.
En anledning till att vi arbetade för en FIFe anpassning av novisklassen.
SVERAKs nationella regel försvinner 99.01.01.
Uppfödarnas traditione är att bevara Europén fri från all rasblandning nu och i framtiden. Det stödjs av FIFe’s registreringsprogram från 1998.

Ett litet antal Européer kan än i dag stoltsera med att i sina anor ha de först registrerade katterna. IC Mistelgårdens Svante, bruntabbyn som en gång gjorde stor succé på utställningar i Sverige och Danmark motsvarar vår idealtyp. Säkert finns det domare som
fortfarande kan se honom framför sig.

Europén är en mycket proportionerlig medelstor till stor, muskulös katt med kraftig benstomme. Huvudet skall vara rundat och väl breddat med rakt nosparti vars längd är i proportion till bredden. Vid ögonens nederkant syns i profil en aningen markerad
övergång till den svagt rundade pannan. Ögonen är medelstora och rundade med svagt mandelformad ansättning. Avståndet mellan ögonen skall ungefär motsvara ett ögas storlek. Öronen är medelstora, lika höga som breda vid basen, svagt rundade i toppen,
relativt högt ansatta och tämligen upprättstående. Avståndet mellan öronen skall ungefär motsvara ett öras bredd vid basen. Pälskvaliten är inte mjuk men kort, släthårig, spänstig, tätliggande, blank och vattenavvisande. Hanarna är oftast större än honorna.
Långhår även i mutationsform och färger som finns i nutida importerade raser är grava fel. Katter som är kända eller misstänkta bärare av dessa anlag skall inte gå i Europeaveln. Att godkänna fler färgvarianter bevarar inte raskattprägeln på vår inhemska ”lantras”.

Avels- och utställningsverksamheten underlättades mycket när gränserna öppnades mot Norden och EU. Vi kan samarbete med Danska, Finska och Norska uppfödare.

Europén är en Nordisk ras som kan kallas Vikinga Katten.
Europén är en mysig, vänlig, mjuk, lättlärd, alert och småbusig katt med humor och stort sällskapsbehov.
Inget fyrbent sällskap är mer fantastiskt än en Europé!

Textkälla : Rasringen Klassisk Europé
Bild nedan: S*Ramoths Tajger