En dag på utställning

Många av er därute är säkert nyfikna på hur det går till på utställningar. Vi ska försöka svara på dessa frågor genom att följa med Webmaster Magdalena på en utställning !

Till och börja med skulle jag vilja presentera de två missar som följde med mig på utställning!

flame

sigg
S*Ma’ha Gita Eternal Flame ”Flamman” till vänster och S*Tirbaves Golden Darstar ”Sigge” till höger.
Sigge och Flamman är av rasen Helig Birma och Tävlar i ”Kategori 2” vilket är katter med ”Semi-långhåriga” pälsar.
Till Kategori 2 räknas även: Maine Coon, Norsk Skogkatt, Ragdoll, Sibirisk katt,Turkisk Angora och Turkisk Van.
Längst ner på sidan kommer du att hitta en förteckning över vilka raser som hör till vilket ”hårlag”.

Förberedelse

Någon dag innan utställningen badas och kloklipps Sigge och Flamman. Efter badet torkas missarna med hårtork och kammas igenom. Jag går även genom pälsen för att ta bort ev ”stickelhår” dvs döda hårstån, de känns lätt igen genom att de är vita och sträva.
Jag förbereder mig och ser efter så att allting är med: Burskynken, kattlådor, skopa, mat och vattenskål, mat, liggunderlag, stamtavla och vaccinationsintyg. Jag brukar även ta med mig en hopfällbar stol och något att läsa.. dagen kan bli lång !

Utställningsdagen

Utställningen är i Stockholm. Arrangerande klubb är Alfakatten. Jag ger mig av i god tid för att inte bli stående allt för länge i kön till veterinärincheckningen. Veterinärincheckningen är öppen mellan 7-8:30, det gäller att komma i tid !
Vid varje utställning måste alla katter gås genom av veterinärer för att inte ta in smitta och ev ohyra som kan spridas till andra katter.

När jag fått mina katter godkända av veterinären, går jag och får mina burnummer och en utställningskatalog. Katalogen är mycket bra att ha, där kan man se vilka andra katter som är med, och man kan notera utställningsresultat allt eftersom dagen går.

OBS !
Om du har katt som kan ta titel, måste du ha med dig kopior på tidigare tagna bedömningssedlar, och lämna dom till sekretariatet i samband med incheckningen.

Om din katt tidigare har bedömts av samma domare som ska döma din katt under dagen, måste du säga till om sk ”kontrasignering” i sekretariatet i samband med incheckningen. (gäller inte klass 1-2 och 11-12)

Om du vill be om ”dispens” dvs åka tidigare från utställningen, gör du även detta till sekretariatet i samband med incheckningen.

När jag fått mina burnummer, går jag och inreder burarna och plockar in Sigge och Flamman i sina respektive burar. Jag ser till att de har tillgång till vatten, mat och kattlåda (det finns speciella lådor att köpa i djuraffär). Sen är det bara att vänta…

Innan mina katter hämtas för bedömning ger jag dom en sista finputsning med kammen.. det är trots allt en skönhetstävling!
När katterna ska upp på bedömning, hämtas de ibland av sk assistenter. En assistent är som en hjälpreda åt domaren.
Om det är angivet att man ska bära själv, måste du hålla reda på exakt NÄR din katt ska upp, för att inte domaren ska behöva vänta!

Om du inte vill bära fram katten själv, ska du säga till när du checkar in.
När katten är uppe hos domaren tävlar han/hon mot katter i samma kön, ras, färg och klass. Vad är då en klass? Jo, katterna delas upp i olika klasser, beroende ålder (kattungar) och tidigare utställningsmeriter (vuxna). När det handlar om vuxna katter så tävlar de om olika certifikat för att uppnå titlar, kattungar tävlar inte om ceritfikat utan kan högst få utmärkelsen ”Exellent 1”

CERIFIKAT
KLASSBENÄMNING
TYP AV CERTIFIKAT
POÄNG SOM
MÅSTE UPPNÅS
HP 1 och 2 Hederspris
CACE 3 Europachampion 97 p
CAPE (kastrat) 4 Europapremier 97 p
CAGCIB 5 Grand Champion 96 p
CAGPIB (kastrat) 6 Grand Premier 96 p
CACIB 7 Internationell Champion 95 p
CAPIB (kastrat 8 Internationell Premier 95 p
CAC 9 Champion 93 p
CAP (kastrat) 10 Premier 93 p
EXELLENT (EX) Alla klasser ej 1-2 och 13-15 88 p
MYCKET BRA (MB) Alla klasser ej 1-2 och 13-15 76 p
BRA Alla klasser ej 1-2 och 13-15 61 p

Maximal poäng är 100, motsvarar FIFe’s standard för rasen

Bedrock’s Cocoa Bam-BamVäl uppe på domarbordet bedöms katten efter:
Typ (kroppsbyggnad), Huvud (huvudform), Ögon (färg och form), Öron (storlek och placering), Päls (längd, kvalité och preparering), Svans (koll efter ev knick, buskighet av svans, längd), Kondition (kattens kondition), Allmänt intryck (humör, goda/dåliga egenskaper)
Finns det fler katter som tävlar i samma klass, väljer domaren ut den bästa katten för dagen. Vinnande katt får antingen ett certifikat (klass 1- 10) Eller Ex1 (klass 11 + 12). De katter som kommer efter den vinnande katten blir då Ex2, Ex3 …osv.
Domaren skriver ut en sk bedömningssedel och denna sätts upp av utställningsfunktionärer på burarna.
Hur gick det för Flamman och Sigge ?? Jo ta en titt på deras resp bedömningssedlar. Resultatet står längst ner på bedömningssedeln.

Matte är mycket nöjd !! Sigge fick sitt CAC och är på väg mot Champion (det krävs 2 CAC till för titel) och Flamman blev Ex1!
Nu när grundbedömningen är klar, ska bästa hona/hane av ungdjur, junior, vuxen och kastrat tas ut oavsett klass.. OBS dock samma ras och färg ! Här delas de bara upp i ungdjur,junior, vuxen och kastrat ! Detta kallas för BIV-uttagning (Bäst I Variant).
Till BIV uttagningen tas endast de katter fram som har vunnit sin klass i grundbedömningen….
börjar det bli rörigt? Det kommer mera… !
Efter domaren har tagit ut sina BIV katter, ska han/hon ta ut sina Bästa Katter (Nominering) När detta sker, tar han/hon fram sina bästa ungdjur,junior,vuxen hane/hona, kastrat, hane/hona oavsett ras eller färg. Nu kan katten få möta en katt av en annan ras, om domaren har dömt andra raser under dagen..

På en utställning är det ofta många olika domare, de tar alla ut sina Bästa Katter. De går mot varandra sedan i ”finalen” som kallas ”Panelen”. Matte Magdalena är nu jättestolt över Flamman som har gått vidare till ”Panelen”. Flamman tävlar idag i klass 12 dvs som ungdjur (3-6 mån). I panelen kommer Flamman att möta de andra domarnas bästa ungdjur. Det är 9 st domare som dömer idag, vilket betyder att Flamman kommer att tävla mot 8 st andra jättefina ungdjur! När det är dags för panelen, ställer assistenterna upp de katter som ska tävla mot varandra, och alla domare går runt och tittar på alla 9 katter. De skriver ner numret på den katt som de tycker var bäst och lämnar den till den person som läser upp rösterna… Matte är mycket spänd på hur domarna har röstat.. Flamman fick en röst av 9.. matte är mycket nöjd ändå, det har gått så bra idag ! Den katten som fick flest röster, blev då Bästa Semilånghår Ungdjur och har många finga vinster att hämta på prisutdelningen !!

En nöjd och trött Magdalena packar ihop burskynken och katter för att styra kosan hemåt till Uppsala !