Djurtestamente, vem tar hand om dina djur?

Vanligtvis så är det husdjurens bortgång det brukar handla om när vi pratar om djur och död i samma mening. Det finns till exempel särskilda krematorier och begravningsplatser för alla sorters husdjur.marina3_w

Men vem tar hand om dina husdjur när du inte längre kan göra det?

Det finns ca 730.000 hundar, 1.250.000 katter och 270.000 andra husdjur i våra svenska hem. Det här är ofta högt älskade familjemedlemmar med hussar och mattar som vill deras bästa. Och självklart vill de också att djuren ska tas väl om hand när de själva avlider. Men hur gör man det på bästa sätt?

Jurist Marina Walström, som själv är kattägare, har funderat på det här. Det resulterade i att hon startade en internetbaserad tjänst som hon kallar Djurtestamente.se.

Att upprätta ett testamente är det bästa sättet att se till att det blir som man vill när man avlidit. Att detta gäller även för de egna djuren är det inte många som har tänkt på. Ett par huskatter kanske inte har något reellt ekonomiskt värde, men för sina ägare är de värda guld. Ett djurtestamente ger trygghet i att veta att katterna kommer att bli väl omhändertagna.

För djur med ett större ekonomiskt värde är det särskilt viktigt att upprätta ett testamente för att slippa riskera att djuren säljs till första bästa spekulant. När det gäller djur med särskilda behov, exempelvis hästar och exotiska djur, bör man även testamentera ekonomiska resurser och den utrustning som djuren behöver.

Till skillnad från att göra ett sedvanligt testamente verkar det som om kunderna tycker att det är enkelt att skriva ett djurtestamente.

– Jag får ofta höra att ”det här var ju inte ett dugg sorgligt”, säger Marina. Det beror säkert på att fokus så tydligt ligger på att planera för djurens framtid. Jag brukar uppmana djurägarna att komplettera testamentet med att skriva ner information om varje djur. Det underlättar övertagandet för både djuren och den nya ägaren.

För mer information, kontakta Marina Walström, 0733 310 709
E-post marina@djurtestamente.se
Hemsida: www.djurtestamente.se