Devon Rex

RodmaskadKroppen är medellång och slank men ändå fast och muskulös. Bröstkorgen ska vara förhållandevis bred, vilket gör att katten framifrån sett ter sig en aning hjulbent. Benen är starka och tassarna små och ovala. Svansen är lång.

Huvudet är kort, relativt brett och kilformat med framträdande kindben, kort nos och kraftig haka. I profil syns en markerad pannavsats, sk stop.
Ögonen, stora, ovala och något snedställda.
Öronen, mycket stora, breda vid basen, lågt ansatta och bör bäras något utåtvinklade. Uttrycket för tanken till en fladdermus.

Pälsen är lockig eller vågig och skall täcka hela katten. Den består nästan enbart av underull men rester av det yttersta pälslagret, täck- eller stickelhåren, kan finnas kvar hos vissa individer. Pälsen kan då kännas något sträv, framförallt på ryggen.
Alla pälsfärger är godkända (poäng ges ej för färg på utställning) och rasen förekommer i de flesta färgvarianter, inklusive agoutimönstring, silver, burma- och siamesutfärgning. Vita fläckar med varierande utbredning kan finnas.

Hårlag
Förutom på huvudet, där pälsen är mycket kort och släthårig, skall den korta pälsen ha väl knutna lockar eller vågor över hela kroppen. Alla tre hårstråtyperna skall förekomma (täck-, mellan- och ullhår, och täckhåren brukar ge en sträv känsla över ryggen och svansens ovansida. Morrhår och ögonbrynshår skall vara krusiga.

Pälsstruktur
Täckhår: De förhållandevis grova, spjutformiga hårstrån som normalt täcker pälsens yta och skyddar den underliggande underpälsen från nötning och väta. Som synonym används även stickelhår.

Mellanhår: En i en normal kattpäls förekommande typ av hårstrån som är väsentligt tunnare än täckhåren men grövre än ullhåren. Mellanhåren är raka, utmärks av att de är bockade ca 8 mm under spetsen och har en ansvällning strax ovanför denna bockning. De har till uppgift att lyfta pälsen, så att luften kan nå ned i hårbotten.

Ullhår: De ytterst tunna och lätt vågiga hårstråna i en normal kattpäls. Hos raser med tunn slät- eller åtliggande päls ligger ullhåren närmast huden och är begränsade i antal. Ullhåren har till uppgift att isolera och värma huden genom att luften fångas mellan dem. Åter till hårlag

Källa: Nordiska Rexringen
Text: Ellinor Elm