City of cats

Lulus favorit sysselsättningar är att sola sig på dagarna och sova på nätterna. Hon äter ungefär sex gånger om dagen. Detta, och trots att hon inte tycker om att utöva alltför mycket ansträngande fysiska aktiviteter, är hon fortfarande slank och spänstig.
coc1>
Lulu är en grå bondkatt och bor hemma hos finansmannen Mr. Elli i Kuching på Borneo, staden Kuching är också känd som ‘ the City of Cats’ . Lulu, tillsammans med de andra katterna besitter ett speciellt privilegium i denna halvmiljon stad som är länshuvudstaden i Sarawak, Malaysias största delstat.

Borneo undvek mycket av det destruktiva kolonialväldet som resten av Sydostasien drabbades av, istället styrdes Sarawak av mer eller mindre harmlöst herravälde av släkten Brooke. Det var James Brooke som kom till Kuching år 1837. Sagorna och antagandena angående stadens namn börjar här. Kucing betyder katt på malaysiska. Såg måhända Mr. Brooke en katt till inloppet av staden och döpte den därefter? Självkart tycker Lulu.

Till ära av stadens namn har kommunen hur som helst rest flera olika kattstatyer. Utmed floden leker nio små och stora bronskatter med varandra i gräset. Mitt i korsningen mellan Hotel Continental och McDonalds står sju färgglada katter ihoptryckta på en piedestal. Vägen från flygplatsen är full av neonskyltar där blå och turkosa kissar skiner i nattmörkret. Katterna har herraväldet i stan; de finns avbildade framför tempel, på turistbroshyrer, i shoppingcentrum, på stora plakat…

Lite utanför centrum, uppe på en kulle, tittar kanske ett av världens enda kattmuseum ut över de platta gröna omgivningarna.

coc2De gamla egyptierna rakade deras ögonbryn när de sörjde en huskatt som gått bort. Kattguden Bastet skyddade deras åkrar mot torka. Egyptierna var också de första som njöt av katter som husdjur. De tyckte så mycket om sina djurvänner att om någon dödade en katt blev han eller hon själv dömd till döden. Under medeltiden blev svarta katter associerade med häxkraft och kunde bli brända levande på bål. Malayerna själva trodde att katter besatte flera olika övernaturliga krafter.

Detta är ett urval av all den information som finns att hämta på the ‘Cat Museum’. Där finns också en hel del kitchiga kattprydnader och plansher (inklusive en poster på de vanligaste svenska katterna – på svenska!). Mängder av plast, porslin, trä och glaskatter står uppställda på hyllorna. På väggarna hänger uppblåsta serier av Katten Gustaf. I montrar ligger kattfrimärken och andra små pinaler; teskedar, muggar och gosedjur. Fem av Borneos vildkatter står uppstoppade och tittar ut över den strida strömmen av besökare. Många av prylarna har blivit donerade av kattälskare från hela världen.

En mumifierad katt upptäckt i Egypten cirka 3000 år före Kristus finns på display. Den lilla kattmumien hittades inbunden i olika färger av kemiskt behandlade bandage. Antagligen, men osäkert, var huvudet klätt i en trämask; morrhår, ögon och näsa noggrant ditmålat.

Idag är katter de populäraste husdjuren i Malaysia. I gångna tider trodde man emellertid att det betydde otur om en katt råkade springa ner i en gruva. Om man istället ville att det skulle börja regna var det bara att stoppa ner en katt i en spann vatten till den nästan drunknade. Fortfarande finns det många legender associerade med katter i Malaysia. Överlag tror Malayerna dock att en katt betyder tur. Och i Kuching lever Lulu och hennes vänner ett behagligt liv, omgiven av folk som ser till att de har det bra, då människorna vet att det är katterna som står till grunden för mycket av stadens historia och kultur. I Kuching bidrar alltså katterna till stadens ekonomi.

coc3Den första dagen på Ramadan kom Mr. Elli hem och såg Lulu liggandes lugnt på den lilla stigen utanför hans hus. Hon låg stilla, ihopkrupen, pälsen glänste svart. Hon hade varit ute och lekt hela dagen och hunnit med nästan alla sina mål mat. Hennes egenhändigt tillverkade musleksak låg bredvid henne och väntade på att bli kastad upp i luften av Lulus tänder och bollad runt med på gräsmattan som hon alltid brukade när det inte var så hett ute längre. Men Lulu var död. Hon hade blivit överkörd av en moped.‘Jag bar in henne och tog ut henne till min trädgård dar jag begravde henne. -Jag var så ledsen, hon var min enda katt. Trots sina nio hade Lulu under den sena eftermiddagen flyttat till katthimmeln.

Hon har slutat att spatsera runt på gatorna och gömma sig i de smala gränderna. Men i Kuching fortsätter hennes likar att göra vad det alltid gjort; de tar siesta i skuggan under middagshettan, de flockas runt matställena för att tigga mat, de går och letar efter en turist som inte kan låta bli att ge lite av deras tid och kärlek och kela med dem en stund.

Deras stad ligger under deras stolta små tassar och när mörkret faller som en sten och katterna har rullat ihop sig för att sova, står de ståtliga statyerna kvar och lyser upp den svarta Borneohimmeln.

Text och foto: H.I Gezelius