Burmilla

Quiot2Burmillan är medium i kropp och längder. Bröstkorgen skall vara rundad och medium i bredd. Slanka ben och nätta ovala fötter. Svansen skall vara från medium till lång med rundad topp. Huvudet skall ha lätt rundad topp med medium bredd mellan öronen. Profilen har ett svagt stop. Det är inte önskvärt med en ”bula” på näsan. Öronen skall vara breda i basen med lätt rundade toppar. Storleken skall vara medel till stora och vara lätt framåtlutande i profil.
Ögonen skall vara stora och brett sittande, övre ögonlinjen i en båge ned till nosen och den undre i en vid båge. Färgen skall vara grön, alla nyanser är tillåtna. Lätt snedställda. Pälsen är kort, silkig och tätliggande med en lätt lyftning till följd av underull.

Burmillans färger och officiella beteckning
Den officiella rasbeteckningen för Burmilla är BML. Den är idag endast godkänd i silver. Golden förekommer i det naturliga utfallet och kallas då Asian (korthår) resp Tiffanie (långhår), men är inte godkända som varianter i utställningssammanhang.

En av de fascinerande egenskaperna med Burmillan är det skimmer som ligger över pälsen. Det kommer sig av att varje hårstrå är vitt med färg ytterst (avser täckhåren). Andelen färg betecknas med shell respektive shaded (egentligen tipped shell respektive tipped shaded).

Shell (12) innebär att toppen (¼) av hårstrået är färgat, shaded (11) att ¼ – ½ av hårstrået är färgat.

Godkända färger enligt följande

n svart resp brun
a blå
b choklad
c lila
d röd
e creme
f svart- resp brunsköldpadd
g blåsköldpadd
h chokladsköldpadd
j lilasköldpadd
o kanel
p fawn
q kanelsköldpadd
r fawnsköldpadd

Således blir en brunsköldpadd shaded silver BML fs 11 31.

Burmilla delas upp i två grupper, med eller utan röd-gen.
GRUPP I – icke röd n, a, b, c, o, p
GRUPP II – röd d, e, f, g, h, j, q, r