Bombay

Bombay är en korthårig raskatt, nära släkt med Burman. Uppkallad efter en helsvart indisk leopard, den utmärks av en mycket kort, flatliggande, blanksvart päls som är så högglansig att den liknas vid lack, och runda orange eller kopparfärgade ögon, den är tillgiven och lekfull.

Historia
bombay1I början av 50-talet fick Nikki Shuttleworth Horner (en kattuppfödare i Louisville, Kentucky USA) en idé om att skapa en svart miniatyr panter, hon startade med katter från hennes eget katteri ”Shawnee” som då bestod av brun Burma och svarta Amerikanska Korthår, från början blev det inte alls som hon tänkt sig utan de flesta kattungar fick säljas som sällskaps katter, till hennes stora besvikelse. Men efter några år började resultaten komma, en katt med muskulös kropp och mycket kort tätliggande blank svart päls och gyllene ögon. Det tog henne 18 år att komma dit och 1976 fick Bombay Championstatus i CFA. Numera är Bombayen godkänd i nästan alla förbund, dock inte i Fifé.

 

Temperament
Otroligt snäll, sällskaplig, lekfull och intelligent. Passar utmärkt i lägenhet och är generellt mycket lugn, älskar värme och sover gärna under ditt täcke. Den gillar sällskap och bör inte lämnas ensam hemma hela dagarna, den trivs utmärkt i sällskap av hund.

Kropp
Medelstor, satt men muskulös med överraskande tyngd för sin storlek, medellång svans, tassarna små och ovala, benen medelhöga.

Päls
Kort och flatliggande, satinliknande textur och mycket blank som blankputstat läder. Färgen ska vara svart in till roten.

Huvud
Huvudformen ska vara rundad med höga kindben, välvd panna och kort nosparti och en välutvecklad haka. Ögonen ska vara stora, runda och placerade brett isär med klart lysande kopparfärg. Öronen medelstora, öppna vid basen med lätt rundade spetsar.

Not
I England har man också en variant av den svarta Bombay-katten, där är även andra färger godkända och kallas då Asian.

Text: Susanne Jensen, Twintorps Perser & Bombay