Bengal

bengalBengalkatten är en tamkatt, och resultatet av blandningen av tamkatt och Asian leopardkatt (Felis Bengalensis). Efter många års omsorgsfullt arbete och studier och genitik, är Bengalkatten i dag en godkänd ras. (arbetet med denna ras började någon gång på -60 talet). Bengalen skall så mycket som möjligt likna den vilda leopardkatten.

Uppfödarna strävar efter att bibehålla gener från den tiden den var vild, okänd hos tamkatter av andra raser, så som ultramjuk päls, glitter (en ovanlig framträdande av ett ”guldskimmer” på yttersta hårtoppen), rosettliknande spottar (som hos en leopardpäls) eller tvåfärgade spottar och ljust färgade magar.

Bengalen är fullständigt pålitlig och behöver bli omskött och ompysslad av ”sin” människa som vilken katt som helst. Det den bär med sig från det vilda är supereffektiv hörsel, syn och känsliga morrhår, den har kamouflagefärgad päls och har muskulös kropp och den är mycket intelligent. Bengaler är medium till stor katt, en vuxen hane väger mellan ca 6-8 kg, honan brukar bli något mindre ca 4-7 kg. Bengalen skall ha en lång muskulös kropp, bakbenen är något högre än frambenen, huvudet en bred kil med rundade former, längre än det är brett, med helst stora morrhårskuddar och små öron.

Bengalerna av idag har två olika pälsmönster; en spottad päls med oregelbunden eller horisontal placering vilket är önskvärt. Storleken på spottarna varierar mycket, men stora tvåfärgade spottar är mest önskvärd, närmaste för att likna mönstret av en Asian leopardkatt. Den andra varianten heter Marble vilket betyder marmor eller för att få det att passa in lite bättre kan vi säga marmorerad, båda varianterna kommer i olika häpnadsväckande färger, som färger av en leopard eller, med bakgrundsfärgen som kan skifta från rödbrunaktig varm färg, till gulaktigt likt ett sämskskinn, brunbränt, olika grader av choklad eller kanel. På ”undersidan” är en ljus grundfärg, helst vitt önskvärd så som på insidan av benen, mage, bröst, hakan och morrhårskuddarna. I båda färgvarianterna måste magen vara spottad. Ögon, läppar och nos bör vara inramade med svart (mascara), nospegeln skall vara tegelfärgad. Trampdynor och svanstippen skall vara svarta.

Snö: Spottad/marble grundfärgen bör vara elfenben, crème eller ljust tan (brun-bränt) med klart synligt mönster, trampdynorna kan vara mörkbruna med rosa anstrykning tillåten. Svanstippen mörkt choklad till mörkt brunt eller svart. Ögon färg bör vara från koppar till blågrön.

<strong>Personlighet</strong>
Bengalkatten är en inomhuskatt. Bengalkatten får inte visa minsta aggressivitet och är absolut pålitlig, vad det gäller temperamentet. Bara de mest stabila och vänliga katter skall användas i avel. Någon individ med vresigt eller aggressiv personlighet skall tas ur avels programmet.

Resultatet av dessa regler har blivit Bengaler med extrem bra temperament och med mycket sociala katter. Bengaler älskar vatten, hoppar kanske i badkaret när någon tar ett bad. Gillar att hämta saker, liknar mycket en hund i sitt sätt att vara.
Bengalen är en aktiv katt och mycket social mot både människor stora som små och även andra djur. Dom gillar att få uppmärksamhet som vilken annan katt som helst.

Bengalen är en tystlåten katt men kan vara ”pratig” i bland med sin ägare. Bengaler som inte används i aveln skall kastreras, för att undvika att den spayar ned sin omgivning. Bengalen kan lära sig gå i koppel, där den kan utforska nya vyer, eller resa i bilen, den blir inte förskräckt av nya miljöer.

Källa: Anna Hölscher