Att ha avelshona är förknippat med en hel del regler och förodningar, men framför allt sunt förnuft. Avelshaneägaren kommer något lindrigare undan.
Nedan har vi i punktform försökt att beskriva det som varje honkattägare resp. hankattägare måste rätta sig efter och bör tänka på!
Kattklubb
Gå med i en kattklubb. För att få stamtavlor till raskattungar måste uppfödaren vara medlem i en kattklubb, kontakta sekreteraren i någon förening!
» Förteckning över kattklubbar i Sverige
Intyg
För avelshane ska du skaffa Testikelintyg och navelbråcksfrihetsintyg, för avelshona, navelbråcksfrihetsintyg – tala med din veterinär om dessa saker.
» Förteckning över veterinärer i Sverige
Stamnamn
Är du IDP ansluten, måste du skaffa ett stamnamn, innan du kan registrera kattungar. För att skaffa ett stamnamn inom IDP, skickar du minst tre (3) alternativa förslag till den i föreningen som handhar ärendet. oftast till den stamboksansvarige. Undvik apostrof i namnet.
Det godkända stamnamnet skickas till uppfödaren mot postförskott.
Är du SVERAKANSLUTEN är det inte lika bråttom med stamnamnet –
Sveraks stamnamnsansökan finner du » HÄR
Att hitta en hane
Tips om lämpliga hanar kan eventuellt ges av honans uppfödare eller genom förekommande rasringar, men även av klubbsekreterate, stambokförare eller kattklubbens register över avelshanar. Kika gärna i vårt egna avelshaneregister!
Att ta reda på innan parning
När lämplig hane har hittats, måste ägaren kontaktas för att komma överens om parningstidpunkt (det kan vara flera honor som står i kö för att bli parade),
ta reda vad en parning kostar, ta reda på vilka krav hankattägaren ställer på honan, d.v.s.vilka tester krävs (Leukos, FIP är de vanligaste), skriva parningsavtal
Ett parningsavtal är ett skydd både för hon och hankattägaren så att inga missförstånd ska uppstå efter parningen – ett sådant bör innehålla:
Parningssdatum, namn på katterna, vilka regler ni har kommit överens om, parningsavgift och era underskrifter.
Punkter att diskutera vid upprättande av parningskontrakt finner du » HÄR
Om hankattens ägare kräver att honan skall vara testad, bör honans ägare kräva samma sak av hanen.
IDP/SVERAK
IDP ansluten honkattägare, måste ha en IDP registrerad honkatt, SVERAK ansluten honkattägare, måste ha en SVERAK registrerad honkatt.
En IDP hona kan paras med en SVERAK hane utan problem, likväl kan en SVERAK hona paras med en IDP hane.
Efter parning
Betala parningsavgiften samtidigt som parningsbevis/registreringsamnälan överlämnas.
Begär kopia av hanens stamtavla, navelbråcksfrihetsintyget och testikelintyget
Begär kopia av bedömningssedeln som bevisar hanens senast tagna titel
Blanketterna är från » SVERAK:s hemsida – där hittar du många fler användbara blanketter!