Någon gång i uppfödarens liv dyker frågan om avelshane upp. Man måste då väga för-och nackdelar, att ha avelshane är oftast inte så lätt som man kan tro..
Innehåll
Välj din hane med omsorg..
En avelshane får oftast många fler avkommor än dina avelshonor, din hanes gener kommer att spridas i en mycket större utsträckning, speciellt om man du har tankar på att låta hanen para andra honor utöver dina egna. Precis som vid köp av avelshona ska du tänka på att en avelshane ska ha bra kvalitéer, som kan tillföra rasen något. Han behöver inte vara någon utställningsstjärna – En bra avelshane, ger ofta bättre avkommor än han själv är.. Samtliga katter som används i avel och uppfödning ska vara id-märkta. Gäller från 1 juli 2003 för SVERAK anslutna uppfödare.
Stamtavlan
Studera stamtavlan noga på din blivande hane – Jämför stamtavlan med honans/honornas stamtavlor, inavel är inget man vill pyssla med som uppfödare… Många väljer att importera katt bara för att få in ”friskt blod” in i rasens linjer.
Från kattunge till hormontjut
Att ha hankatt, skiljer sig från början ingenting från att ha en honkatt hemma. Vid ca 6 månaders ålder bör du dock börja vara vaksam om din söta lilla kattunge springer runt och luktar sina damkompisar i bakarna…
Åldern till könsmognad skiljer sig mycket från ras till ras – allt ifrån 6 månader till 1,5 år på de senaste hanarna. Tydliga tecken är; Ökat intresse av damsällskap, nattliga serenader, urinen börjar lukta starkare samt ”fettsvans” som yttrar sig som en ansamling av feta hårstrån vid svansroten.
Ok, min hane är könsmogen – vad nu ?
Har du hanen ihop med honorna, måste du sätta dina honor på P-piller för att undvika oönskade parningar – hanen märker när honan löper långt innan du gör det … Så tro inte att du ska hinna sära på dom, det kan redan vara för sent .. En del har särskilda rum för hankatterna.
Fettsvans?
Hanar och honor i viss utsträckning drabbas av sk fettsvans. Det är en ansamling av feta hårstrån vid svansroten och ibland en bit längre ner på svansen. Graden av fettsvans kan skilja mellan olika årstider och vid olika grader av stress hos hankatten, tex parning och utställning.
Fettsvansen beror på en utsöndring från talgkörtlarna strax under svansen
För att slippa håravfall på svansen och infektioner, ska du hålla efter din hankatts svans. Utställningsdomare är inte heller speciellt imponerade av en supersnygg hane med en jätteflottig svans..
Regelbunden badning, hjälper till att få bukt med problemet – Detta kompletterar du med talc eller barnpuder som du kan ha i svansen.. OBS ! Inte Apotekets DIALON puder det förvärrar problemet då det innehåller fett..
Kisslukt och strilande
Hankatternas urin har en fränare doft än honkatternas – regelbunden rengöring av kattlåda och doftreducerande kattsand kan hjälpa till att dämpa lukten..
Okastrerade hankatter och även i viss utsträckning, honkatter, revirmarkerar med urin. De står då med svansen rakt upp, trampar med baktassarna och vibrerar med svansen (strilar). Dessa dofter är mycket kraftigare och uppfattas av andra katter på längre håll. Det är ganska vanligt att innekatter urinmarkerar när de flyttar in i en ny bostad eller nya möbler – för att ”märka upp” det nya. Vid problem med urinmarkering finns alternativen kastrering och preparatet ”FELIWAY”, vilket finns hos veterinär och apotek. Feliway består av de ämnen (feromoner) som utsöndras när katten bla gnider sitt huvud. Medlet kan sprutas på nya möbler mm. Låt inte din stirlande katt går okastrerad för länge – risken finns att han behåller sitt beteende efter kastrering.
Skrikande & stressande
Alla som har en hankatt för första gången blir nog förvånad att sådana vidunderliga ljud kan komma från deras egna katt… Hanarnas lockrop är nog för att hålla både dig och grannen vaken på dagar och nätter. Har du en hane, måste du tänka på att han måste para sig flera ggr/år för att inte bli stressad eller frustrerad. Tydliga tecken på stress är osaligt vankande i en bestämd bana runt tex rummet om och om och om igen … Avmagrande och pälsavfall eller agressivitet mot resten av kattstammen därhemma.
Vad gör man då åt sin stressade hane.. ja en del skaffar parning, det brukar göra susen, men finns inte det inom en överskådlig framtid, kan en hormonspruta, eller tillfälligt användande av P-piller tilämpas.
Detta är dock något som INTE rekommenderas under en längre tid…
Är hanen mycket stressad BÖR han kastreras. Ett litet ingrepp som kostar ca 300-400 kronor, katten är på benen samma dag.
Observera ! Han kan fortfarande para ett par veckor efter…. släpp inte P-pillren på dina honor på en gång…
Slutligen
Vi vill inte avskräcka dig från att köpa hane, men hoppas ge dig som blivande köpare en insyn i vad man ger sig in på när man köper en hane.
Har du kommentarer till denna artikel eller vill tillägga nåt ur egen erfarenhet maila gärna oss ! Samma sak gäller om du har vidare hankattfrågor.