Avel steg för steg

Vi vill koncentrera oss lite speciellt på dig som planerar småttingar, eller om du har en hona som går i ”väntans tider”. För många människor börjar det oftast med en sällskapskatt, huskatt som raskatt – sen börjar tankarna gå i kattungevägar…
”Vi ska bara ta en kull, sen kastrerar vi henne…” – Känner du igen dig ?
Hurvida man sedan fortsätter som uppfödare eller inte – får man inte glömma att så fort du bestämt dig att ta en kull kattungar efter din hona så är du Kattuppfödare.

Det finns alltför många hemlösa katter i detta land – så har du en katt som du inte ska avla på? Kastrera henne/honom. Det är bättre för kattens hälsa, och du bidrar till att det inte föds fler oönskade kattungar om du låter katten gå ute. Det är dessutom inte sant att honor mår bra av att få en kull innan dom kastreras – detta är en sk skröna.
Nå – du har iallafall bestämt dig att du ska ha en kull kattungar. Har du köpt en avelshona från en raskattsuppfödare tror jag säkert att denne kommer vara ett utmäkt stöd när du väntar smått, och ”hålla dig i handen” varje steg av dräktigheten. Vi ska försöka att ta dig steg för steg genom parning/dräktighet och tills kattungarna har flyttat hemifrån.