Att ha avelshona

Nästan alla som någon gång har köpt en hona, har vid åtminstone något tillfälle funderat på om man ska para eller inte… Kanske har du rent utav gått in för att köpa en avelshona?
Vi tänker här gå in på ett par saker du ska tänka på som ägare till en avelshona och det ansvar det bär med sig.

Välj din hona med omsorg

Bra kvalitéer hos en avelshona är framför allt en bra benstomme, en god rastypiskhet och hon ska ha lätt att föda. Din honas mor och mormors födslar kan ge bra indikationer om hur din hona kommer att bete sig. Det kan vara allt från hur bra värkarbete dom har till hur många dagar dom bär de små i magen. Att köpa en avelshona efter en mor som är kejsarsnittad 2 gånger bör du fundera över både en och två gånger. Dock kan det gå bra att föda för din hona – men du bör veta om riskerna. Samtliga katter som används i avel och uppfödning ska vara id-märkta. Gäller för SVERAK anslutna uppfödare.

Stamtavlan

Studera stamtavlan noga på din blivande hona, titta om hennes släktingar är ofta förekommande inom din ras, är du osäker – ta en kopia och fråga andra uppfödare som har varit med ett tag. En bra stamtavla är ett starkt argument för att köpa avelshona. Tänk då på att den blivande hanens stamtavla inte ska krocka med hennes.

Från kattunge till ålande löpkatt

Det kommer alltid en dag i alla nyblivna honägares liv då man undrar om katten är riktigt frisk. Den söta lilla ungen går hukad, med svansen åt sidan, gnuggar sig mot allt den kommer åt, rullar och hasar sig på golv, mattor och sängar och utstöter mindre söta avgrundsvrål – Din katt löper.
Detta fenomen drabbar alla friska honkatter mellan 6 månaders ålder upp till ibland 18 månader – Starttiden varierar beroende på ras, årstid m.m. Har man fler löpkatter hemma, kan dom sätta igång varandra, även en hankatts närvaro har en gynnande effekt på honors löpbeteende.

Hjälp – Min katt löper varannan vecka!

Vissa perioder på året – eller bara vissa katter (detta är väldigt individuellt), kan man ha problem med täta löp. De flesta honor äter mindre när de löper och täta löp kan ha en dålig inverkan på honan då hon tappar sin kondition och blir stressad. Täta löp har även en stressande effekt på dess ägare pga sömnlösa nätter och sura grannar…
En lösning är att para honan, en annan är att sätta henne på P-piller.

Hjälp – Min katt löper inte alls!

Tvärtemot ofta löpande honor, har vi honor som inte löper alls – ja, i alla fall nästan inte alls. För att stimulera löpbeteende kan du exempelvis fråga en vän med en fertil hane om du kan få låna lite av hans använda kattsand. Hormonerna kan få igång henne.
Har din hona inte löpt på 2-årsdagen, bör du ta henne till en veterinär, då hon kan ha fått en livmoderinflammation, eller så kan det finnas någon annan fysisk anledning till att hon inte har löpt.

Strilande

Okastrerade hankatter och i viss utsträckning honkatter revirmarkerar med urin. De står då med svansen rakt upp, trampar med baktassarna och vibrerar med svansen (strilar). Dessa dofter är mycket kraftiga och uppfattas av andra katter på längre håll. Det är ganska vanligt att innekatter urinmarkerar när de flyttar in i en ny bostad eller nya möbler – för att ”märka upp” det nya. Vid problem med urinmarkering finns alternativen kastrering och preparatet Feliway, vilket finns hos veterinär och apotek. Feliway består av de ämnen (feromoner) som utsöndras när katten bl.a. gnider sitt huvud. Medlet kan t.ex. sprutas på nya möbler. Låt inte din strilande katt går okastrerad för länge – risken finns att den behåller sitt beteende efter kastrering.

P-pillrens vara eller inte vara

Om man ska använda P-piller eller inte är en ofta omtvistad sak. Har man hane löst ihop med honor, bör man nästan använda sig av piller, då en hane oftast märker att honan löper innan matte eller husse gör det – Tro inte att du kan passa dom själv – det brukar vara för sent.
Ska du sätta din hona på piller bör du vänta tills hon har löpt en gång innan du ger henne det. P-piller skrivs ut av veterinär och vill du komma i kontakt med veterinär för att diskutera om p-piller är rätt val för just din katt rekommenderar vi att ni bokar ett videomöte hos FirstVet.
Ska du para efter P-piller bör du låta henne löpa en gång innan du parar henne – para henne inte på första löpet efter, då alla spår efter pillren inte har gått ur kroppen.
Om du tänker låta din hona gå i ”pension” efter nästa kull – kastrera henne.