Kattens ursprungliga beteende

Kattungar lär sig det mesta av sitt vuxna beteende från sin mor medan dom fortfarande är mycket unga. Kattungarna är mest påverkningsbara under de första 10 veckorna av sitt liv, och ofta kan beteendestörningar som utvecklats under denna tid förbli permanenta.

beteendebild_breederinfoKattungarnas uppväxtmiljö påverkar vad de lär sig och hur de utvecklas. Medan kattungarnas ögon fortfarande är stängda, sköter mamman allt åt kattungarna såsom skydd, värme, tvätt och toalettbestyr. Kattungarna är under de första veckorna helt programmerade till att söka föda, även om man redan under den andra levnadsveckan kan se tafatta försök till att tvätta sig. Denna noggranna renlighet kan spåras tillbaka till katternas vilda förfäder.

Efter att kattungarnas ögon öppnats (vecka 1-2), börjar dom vandra runt och lära sig nya beteenden. Innan kattungarna är helt avvanda, har dom lärt sig gräva ner sin avföring och kan gå på lådan utan stimulans från mamman (grävandet är ett beteende som i naturen hjälper till att hindra kattungarna bli upptäckta av rovdjur), jaga (vilket mest visar sig i form av skuggboxning och brottningsmatcher med syskonen), tvätta sig själva och varandra samt försvara sig. Oftast är dessa beteenden instinktiva och förstärks av kattmammans instruktioner. Om du t ex vill få dina kattungar att lära sig äta själva snabbare, är det utmärkt att låta kattmamman äta tillsammans med kattungarna.

Om kattmamman är en dålig mor, överger sina kattungar eller om kattungarna separeras från sin mamma i en alltför tidig ålder, kan visa beteendeinlärningar bli avbrutna och inte riktigt färdiga. Ett exempel på detta är rumsrenhet. Lyckligtvis har dom flesta katterna denna instinkt medfödd och kommer att vilja gräva nersin avföring, eller åtminstone gå till en för katten attraktiv yta för att utföra sina behov (lösa eller mjuka ytor).

Det är viktigt att förstå kattens normala beteende
Ibland kan det som av kattägaren beskrivs som en beteendestörning, vara ett för katten helt naturligt beteende. För att kunna förstå och korrigera beteendeproblem måste man känna till skillnaden mellan ett normalt och onormalt beteende.

Det är viktigt att komma ihåg att din katt kan vilja säga dig någonting med sitt beteende. Katten, som inte kan kommunicera med oss verbalt, använder det språk den har, dvs genom kroppsspråket och sitt beteende.

Här följer några punkter som kan vara bra att lägga på minnet:

  • Nya mattor och möbler påverkar katter genom sin doft lika mycket som de påverkar oss genom sitt utseende, och katten kan få lust att återställa allt till det normala genom att spraya sin egna lukt på dem.
  • För katter är det en aggressiv handling att stirra. Att blinka långsamt och tydligt till en uppretad katt kan ha en lugnande effekt.
  • En katt tycker nog att våra röster är mycket djupa, eftersom vi bara använder de lägsta tonerna i den skala katten kan uppfatta. Prova att tala med falsettröst för att fånga kattens uppmärksamhet.
  • Det är viktigt för katten att kunna se ut över sitt revir från en hög punkt – alltså kommer katten att försöka klättra uppåt i ditt hem, oavsett om det är via din bokhylla, eller gardinerna, allt för att komma till just den ultimata utkiksplatsen.

Observera gärna katten i en ny och för katten okänd omgivning när du har chansen – antingen kommer den vilja gömma sig på en avskild plats med bra uppsikt över området – eller klättra så högt upp som möjligt. Hur din katt lever har också en stor betydelse för hur din katt beter sig. Innekatter kan bli lata eller destruktiva pga brist på aktivitet och stimulans. Denna brist kan leda till problem med t ex övervikt, överdrivet tvättande m m. Träning och stimulans med lek! För att aktivera innekatten, eller bara för att skapa dig en mysig stund med katten, kommer här lite tips på aktiviteter. Mental stimulans och fysisk aktivitet.

  • Variera var du ställer matskålen lite då och då, det stimulerar jaktinstinkten hos katten att få söka efter maten.
  • Aktiveringskulor är ett bra och lekfullt aktiveringstips, det är även ett utmärkt sätt att begränsa ett alltför snabbt matintag.
  • Ta ut din innekatt i sele och koppel, det kan ta en stund att vänja sig för katten, men snart har du en trogen promenadkompis!
  • Träna din katt att göra enkla trick, gör en enkel agilitybana och träna din katt att hoppa, krypa och gå slalom!
  • Det finns en hel del trevliga aktiveringsleksaker för hund, som fungerar bra för katten, prova dig gärna fram.

Det finns en oändlig mängd aktiviteter att sysselsätta katterna med, ta en stund varje dag och stressa av med lite härlig kattlek, det enda som krävs är lite fantasi och tålamod!

Källa: Magdalena Holmström och Royal Canin Breeder Info nr 3/2007 med enskilt tillstånd