Utfodringsregler

Inledning

matKatten har stora krav på sin mat, den bör innehålla höga halter av protein och fett. En katt behöver 20% mer protein än en hund. Du kan aldrig få din katt till att bli vegetarian, katter är rovdjur och måste ha kött för att överleva. Du kan dock ge din katt frukt eller grönsaker som tillägg till maten.
Det finns många olika sorters kattmat på marknaden, katter tycker om variation i maten, så man bör inte ge katten samma sorts mat varje dag, året om. Det bästa är om man kan ge katten färsk mat någon dag i veckan, som komplement till burkmaten och torrfodret. Om din katt äter mycket torrfoder, är det extra viktigt att det ALLTID finns färskt vatten framme.

 • Ge inte katten hundmat eller mat som är avsedd för andra husdjur
 • Håll alltid matskålarna rena
 • Ge inte din katt skämd mat
 • Använd bara foder från kända tillverkare.
 • Var noga när du tar bort ben från fisk och fågel
 • Låt inte icke uppätet blötfoder ligga framme i matskålen
 • Låt maten bli rumstempererad innan du ställer fram den
 • Se till att det alltid finns färskt vatten framme
 • Låt inte katten bli överviktig, väg katten med jämna mellanrum. De finns speciella sk veterinärfoder för överviktiga katter som du kan hitta här
  eller hos din veterinär.
 • Vissa katter är laktosintoleranta, undvik att ge dom vanlig komjölk, det finns laktosreduserade alternativ.

Mineraler

Mineraler och spårämnen måste alltid finnas i balanserad kost. De viktigaste mineralerna är kalk, fosfor och järn. Kalk och fosfor är byggelement i skelett och tänder. Järn behövs bl a för blodbildningen. Exempel på spårämnen är zink och magnesium.

Vitaminer

Vitaminer är livsnödvändiga för en lång rad processer i kroppen. De är antingen vatten- eller fettlösliga. Vitamin B och C är vatten-
lösliga. De fettlösliga, vitamin A, D, E och K, kan lagras i kroppen, och bör därför ej överdoseras. Till skillnad från människor behöver inte C- eller K-vitaminer tillföras, katter bildar sitt eget C-vitamin och K-vitaminer bildas av tarmbakterierna.

Kolhydrater

Katter har inte något absolut behov av kolhydrater. Att blanda grönsaker i kattens mat är därför onödigt ur näringssynpunkt. Men det betyder inte att katter inte tycker om det. Många katter äter grönsaker och annan kolhydratrik mat med förtjusning. Katter kan mycket väl utnyttja kolhydrater om de är preparerade och lättsmälta, som t ex i torrfoder. Lite fibrer är bra för matsmältningen och ett sätt att reglera fodrets energinnehåll.

Proteiner

Proteiner är några av kroppens viktigaste byggstenar. I kattens matsmältningskanal bryts proteinet ner till aminosyror. Kvaliteten på proteinet beror främst på två faktorer: dess smältbarhet och sammansättningen av olika aminosyror. Smältbarhet är ett mått på den del av maten som absorberas genom tarmväggen och inte går förlorad i avföringen. Kattens tarmsystem är kort och maten passerar snabbt, därför är det viktigt att fodret är lättsmält.
Den för katten viktiga aminosyran taurin finns bara i animsliskt protein och är bland annat nödvändig för kattens syn och hjärtfunktion.

Fett

Fettet är en mycket viktig del i kosten. Fetter består av olika mättade och omättade fettsyror, som ger energi. Vissa fettsyror som katten behöver finns bara i animaliskt fett. En diet som är komplett och välbalanserad för katter måste innehålla en viss mängd arachidonsyra, vilken till större delen finns i just animaliska fetter. I fett löses också olika smakämnen upp, vilket gör att maten smakar godare.
Fettsyrorna är nödvändiga för att bland annat huden och pälsen ska hålla sig fina. Man kan även köpa separata kosttillskott som är berikade med Omge 3 och Omega 6 essentiella fettsyror. Ett exempel är Dr Baddakys Fiskolja.

Kattens Näringsbehov

Ämne

Behov

Källa

Protein Vuxen katt 26%
kattunge det dubbla
Helfoder för katt, kött
fisk, ägg, mjölk och ost
Fett Minst 9% Animaliska och vegetabiliska
fetter och oljor
Kolhydrater Bör inte överstiga
40% av kosten
Säd, ris, pasta
potatis och torrfoder