Frågor och svar gällande ID-märkning

Inledning

En ID-märkning är en billig åtgärd som hjälper dig att hitta din katt om den skulle komma bort. Det är även en nödvändighet för dig med raskatt som ska gå i avel och för dig som vill ställa ut din katt. Nedan finns en liten intervju med 2 st djursjukhus som tar upp de vanligaste frågorna kring ID-märkning.

Svenska Kennelklubben har registret!

Svenska Kennelklubben har alla ägarregistrerade katter tillgängliga på internet, och i de fall där ägaren gett sitt tillstånd finns även ägarens kontaktuppgifter med. Polisen har tillgång till hela registret dygnet runt (dvs de kan även se uppgifter som inte visas på internet) och man kan förstås även kontakta SKKs kansli under kontorstid (08-795 30 00 eller id@skk.se) om man vill ha hjälp att söka i registret. Även den som har en bortsprungen katt som är ägarregisterad är välkommen att kontakta oss, då kan vi lägga in en notering som kan underlättta om märkningen i örat är svår att tyda.

Stockholms Djurklinik

Hur id-märker ni katter?

Vi utför både tatuering och chipmärkning.

Varför ska man id-märka sin katt?

Om katten försvinner eller blir påkörd är det ju lättare att se vem katten hör ihop med. Katter kan ju också få för sig att byta hem om de blir matade någon annanstans, och d är det bra med en tatuering som visar var den bor. Hur gör man? Om katten ska få ett chip är den vaken, vid en tatuering får den lugnande eftersom det handlar om nålar i örat.

När kan man göra id-märkningen?

Man ska ju inte söva alltför unga djur, så inte före den har fyllt 16 veckor. Har man planerat att kastrera katten är det lika bra att vänta med id-märkningen till dess.

Vad kostar det?

En tatuering kostar 460 kronor och en chipmärkning 400.

Vilket av de två sätten rekommenderar du?

Jag tycker man ska välja tatueringen eftersom då kan vem som helst se vad det står. Chipmärkningen har inte slagit igenom hos allmänheten än. Många tror att utan halsband eller tatuering är den omärkt.

Falu Djursjukhus

Hur id-märker ni katter?

Genom både tatuering och chipmärkning.

Varför ska man id-märka sin katt?

För att se vart den hör hemma.

Hur gör man?

Om katten ska tatueras drogar man den först. Chipmärkningen är som en vanlig vaccination. (Chipet sprutas in under kattens hud red. amn.)

När kan man göra id-märkningen?

Så fort kattens öra är stort nog, det finns ingen annan gräns. Vad kostar det? En tatuering kostar 365 kronor och en chipmärkning 250.

Vilket av de två sätten rekommenderar du?

Jag tycker man ska välja tatueringen eftersom då kan vem som helst se vad det står.

Källa; Reporter och Josefine Larsson